Η ζωή στη Γη υπήρξε ένα συναρπαστικό ταξίδι, με νέα είδη να εμφανίζονται πριν από περίπου 480 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια του Great Ordovician Biodiversification Event. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα προϊστορικά θαλάσσια σκουλήκια μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το γεγονός, αυξάνοντας τα επίπεδα οξυγόνου μέσω των δραστηριοτήτων τους στο σκάψιμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα πυρίτη, ενός ορυκτού που απαιτεί οξυγόνο για να σχηματιστεί αλλά και αντιδρά με το οξυγόνο, σε ιζήματα σε εννέα τοποθεσίες στον κόλπο Τσέζαπικ. Ο πυρίτης μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου του παρελθόντος και υποδεικνύει ότι κάτι ανακάτευε τον πυθμένα του ωκεανού για να τον αποτρέψει από το να κλέψει πίσω πολύ οξυγόνο.

Η γεωβιολόγος του Johns Hopkins Maya Gomes περιγράφει ως απίστευτο τον αντίκτυπο αυτών των μικρών προϊστορικών ζώων στην εξελικτική ιστορία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί οι πρώιμοι ωκεάνιοι αναδευτήρες ιζημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σκουληκιών και άλλων πλασμάτων που αλληλεπιδρούσαν με τον πυθμένα, ήταν υπεύθυνοι για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της ταφής του πυρίτη κατά τη διάρκεια της Ordovician.

Στοιχείο της ζωής μεταφέρθηκε στη Γη από την καρδιά κομητών, μετά από συγκρούσεις

Ο βιοεμβολισμός, ή η φυσική ανάμιξη του εδάφους από οργανισμούς στο υπέδαφος, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και στην ανταλλαγή οξυγόνου. Επικαιροποιώντας τα προηγούμενα μοντέλα των προϊστορικών επιπέδων οξυγόνου με τα ευρήματά τους σχετικά με τη βιοδιέγερση, πο ερευνητές προτείνουν ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων οξυγόνου κατά την Cambrian και την Ordovician οδήγησε σε ταχείες εξελικτικές αλλαγές και σε έκρηξη νέων ειδών.

Η έρευνα αυτή ρίχνει φως στο πώς τα επίπεδα οξυγόνου σχετίζονται με στιγμές της ιστορίας όπου οι εξελικτικές δυνάμεις είναι αυξημένες και η ποικιλομορφία της ζωής αυξάνεται. Με την εξέταση της πρώιμης χημείας των ωκεανών και την επανερμηνεία των γεωλογικών αρχείων, οι επιστήμονες μπορούν να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ζωή στη Γη εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

Φαίνεται ότι αυτές οι εκρήξεις οξυγόνου, υποβοηθούμενες από τις εκσκαφές των σκουληκιών, βοήθησαν στη θεαματική έκρηξη της ποικιλομορφίας της ζωής στη Γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.