Οι περισσότεροι σκεφτόμαστε ότι το να βγάζεις πράγματα από την πρίζα ή να κλείνεις διακόπτες βοηθάει να εξοικονομείς χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος. Όμως, υπάρχουν ορισμένες συσκευές που πρέπει να μένουν πάντα συνδεδεμένες γιατί απλά μας γλιτώνουν, ή μπορούν να μας γλιτώσουν, πολύ περισσότερα χρήματα από το ρεύμα που καίνε.
Μόντεμ ή ρούτερ
Παλαιότερα μπορεί να ήταν συμφέρον το να ανοίγουμε το PC και το μόντεμ μόνο και για όση ώρα χρειάζονταν να μένουμε στο διαδίκτυο. Πλέον, εκτός και αν έχουμε αρχαίο εξοπλισμό, οι συσκευές δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ρεύμα σε κατάσταση αναμονής ή όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι απλά ενεργές. Στην ουσία, το να κλείσεις το ρούτερ δεν θα σου γλιτώσει ούτε ένα ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό σου.
Επιπλέον, όλοι χρησιμοποιούμε πια έξυπνες συσκευές που εξαρτώνται προφανώς από το ρούτερ. Το να κλείνεις το ρούτερ μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στη χρήση και διαχείριση ενός έξυπνου σπιτιού. Τέλος, υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις να ανοίξεις ξανά το ρούτερ και να βρεθείς χωρίς MB στο κινητό γιατί απλά δεν βρήκε ασύρματο δίκτυο να συνδεθεί.
Συσκευές παρακολούθησης και άλλα σχετικά
Δεν χρειάζεται να το σκεφτεί κανείς πολύ για να καταλάβει ότι η απενεργοποίησης συσκευών παρακολούθησης, καμερών, οθονών, συναγερμών, και τα λοιπά, δεν θα σου κερδίσει λεφτά στον λογαριασμό του ρεύματος. Το οικονομικό κέρδος από την κατανάλωση τέτοιων συσκευών θα είναι τίποτα μπροστά στη ζημιά που μπορεί να πάθεις αν μπει κάποιος στο σπίτι σου και δεν έχεις ιδέα ότι το φορτώνει σε κάποια νταλίκα.
Κλιματισμός και άλλες συσκευές
Δύσκολα θα βρεις σύστημα εξαερισμού σε κάποιο σπίτι, αλλά οι περισσότεροι έχουμε κλιματιστικά. Το να επιλέγεις να τυλιχτείς με πενήντα κουβέρτες την ώρα που ακόμα και μέσα στο σπίτι – λόγω κακής μόνωσης ίσως – έχει 10 βαθμούς, κάθε άλλο παρά οικονομικό κέρδος θα είναι. Μπορείς να καταλήξεις στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, το να σκουπίζεις με τη σφουγγαρίστρα το νερό από το ταβάνι για να μην ανοίξεις μία ώρα την ημέρα τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού ή να μην βάλεις τον αφυγραντήρα, δεν θα σου κερδίσει λεφτά. Τα λίγα ευρώ που θα γλιτώσεις από τον λογαριασμό του ρεύματος θα τα πληρώσεις στους γιατρούς και στους εργολάβους, για φάρμακα και επισκευές στο σπίτι.
Θερμοσίφωνας
Πολλοί ανοίγουν τον θερμοσίφωνα μόνο όταν θέλουν ζεστό νερό, φυσικά μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ηλιακό πάνελ. Όμως, το να χρησιμοποιούμε χρονοδιακόπτη ή να αφήνουμε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα και να του επιτρέπουμε να κάνει τη δουλειά του με τη χρήση του θερμοστάτη μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό από ότι να τον αφήνουμε να κρυώνει.
Το κρύο νερό και οι συνθήκες που δημιουργούνται και επικρατούν στο εσωτερικό ενός θερμοσίφωνα όταν είναι κρύος αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πολλούς μικροοργανισμούς και βακτήρια που τελικά μπορεί να γίνουν η αιτία διάφορων ασθενειών, που εν τέλει ίσως κοστίσουν πολύ περισσότερο οικονομικά, χρονικά, και γενικά, από ότι το ρεύμα που καίει ο διαρκώς ενεργός θερμοσίφωνας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.