Το διαδίκτυο έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε πληροφορίες, αλλά άνοιξε επίσης έναν κόσμο νέων δυνατοτήτων για τους κακοποιούς. Η παραπληροφόρηση είναι παντού και συχνά λίγα μόνο κλικ μακριά. Ο κλάδος πρακτικά εκλιπαρούσε για κάποιου είδους κανονισμούς και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώνει τον κώδικα πρακτικής της για να ωθήσει εταιρείες όπως η Google, το Facebook, και το Twitter, να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα deepfakes στις πλατφόρμες τους.

Η παραπληροφόρηση έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις σκιερές αναρτήσεις ιστολογίου ή τις φήμες που αναπηδούν μεταξύ μη επαληθευμένων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χάρη στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η παραχάραξη εικόνων και βίντεο είναι πλέον ένα πολύ πραγματικό ζήτημα, με deepfakes – ψευδείς, αν και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις πραγματικών ανθρώπων – που συχνά χρησιμοποιούνται για αρνητικούς και επιζήμιους σκοπούς.

Η ΕΕ προφανώς δεν έχει τίποτα ακόμα στα χέρια της και βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης του κώδικα πρακτικής της σε ένα από τα πολλά βήματα για την πάταξη των ψεύτικων ειδήσεων, με βάση αδημοσίευτα έγγραφα στα οποία είχαν πρόσβαση διάφορες πηγές. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο κώδικας που εισήχθη αρχικά το 2018 θα στοχεύει, σύντομα, ρητά τη χειραγώγηση συμπεριφοράς μέσω πλαστών και ψευδών λογαριασμών.

Μόλις τεθεί σε ισχύ ο νέος κώδικας, οι εταιρείες που δεν εκπληρώνουν τις νέες τους υποχρεώσεις θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων δραστηριοτήτων τους. Ευτυχώς για αυτούς, οι εν λόγω εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να εφαρμόσουν μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των deepfakes στις πλατφόρμες τους.

Η διαφήμιση αποτελεί επίσης σημαντικό επίκεντρο εδώ, και οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση στις διαφημίσεις και να βελτιώσουν τη διαφάνεια, ειδικά για διαφημίσεις που σχετίζονται με πολιτικές εκστρατείες.

Η πηγές σημειώνουν ότι ο κώδικας συνδέεται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA), ένα σύνολο σκληρών νέων κανόνων της ΕΕ που συμφωνήθηκαν στις αρχές του έτους. Και αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι ορισμένες πτυχές του κώδικα, όπως τα πρόστιμα, βασίζονται στους κανόνες DSA.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.