Σε ένα τοπίο κορεσμένο από κυκλοφορίες smartphone, είναι εύκολο να νιώθεις ότι κάθε νέο μοντέλο είναι απλώς μια μικρή παραλλαγή του προκατόχου του, χωρίς πραγματική καινοτομία. Αλλά τι θα γινόταν αν υπήρχε ένας τρόπος να σπάσει αυτός ο κύκλος των σταδιακών αναβαθμίσεων και να προωθηθούν πραγματικές εξελίξεις στην τεχνολογία; Ας αμφισβητήσουμε τη συνθήκη της κατανάλωσης smartphone και ας διερευνήσουμε γιατί το να αγνοούμε τα νεότερα flagship ίσως είναι η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσαμε να πάρουμε.

Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία smartphone συχνά δίνει προτεραιότητα σε μικρές βελτιώσεις αντί για πρωτοποριακή καινοτομία. Από τη σειρά Galaxy S22 στη σειρά S24 ή από το iPhone 12 στο 16 Pro Max, οι αλλαγές φαίνονται περισσότερο αισθητικές παρά ουσιαστικές. Έχουμε συνηθίσει σε αυτή την αργή εξέλιξη, αν και ίσως δεν θα έπρεπε.

Ο εφησυχασμός δεν πέφτει αποκλειστικά στους ώμους των χρηστών. Οι εταιρείες smartphone αναλύουν σχολαστικά τις τάσεις της αγοράς, το κόστος κατασκευής και τα περιθώρια κέρδους πριν προβούν σε σημαντικές αλλαγές. Εμείς, ως καταναλωτές, τροφοδοτούμε ακούσια αυτόν τον κύκλο αγοράζοντας σταθερά τα πιο πρόσφατα μοντέλα και επικροτώντας μικρές αναβαθμίσεις. Όμως, ίσως βοηθούσε περισσότερο το να αναβαθμίζουμε πιο σπάνια, όταν πραγματικά το υπάρχον μοντέλο που διαθέτουμε θα βρίσκεται πίσω τεχνολογικά, σε σύγκριση με τα τρέχοντα μοντέλα.

Υπάρχει ελπίδα, όμως, να γίνει μια πραγματική αλλαγή σε αυτόν τον φαινομενικά φαύλο κύκλο. Η εξερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, όπως συσκευές μικρότερων εταιρειών που πραγματικά δεν φοβούνται να καινοτομήσουν, θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της λύσης. Για παράδειγμα, η Nubia προσπαθεί να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις σχεδιαστικά και ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε τεχνολογίες που άλλες εταιρείες δεν προσέχουν τόσο, όπως η under-display κάμερες. Η ενασχόληση με πραγματικά καινοτόμες τεχνολογίες, θα μας κάνει πιο απαιτητικούς ως καταναλωτές.

Πέρα από το μήνυμα που θα πάρουν οι εταιρείες όταν δουν ότι οι καταναλωτές δεν ικανοποιούμε με τα MP ή τα Hz, μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες αναβάθμισης. Αντί να αναβαθμίζουμε ανούσια στην τελευταία ναυαρχίδα, κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι να δούμε πραγματική καινοτομία. Είτε πρόκειται για μια κάμερα κάτω από την οθόνη, είτε για έναν επαναστατικό σχεδιασμό, είτε για ένα χαρακτηριστικό που θα αλλάξει το παιχνίδι, πρέπει να απαιτήσουμε οτιδήποτε θα μας εντυπωσιάσει πραγματικά και μόνο τότε να επενδύσουμε σε νέα συσκευή. Έστω και αν αυτό συμβεί χρόνια μετά την τελευταία μας αγορά smartphone.

Παραμένοντας σε παλαιότερες ναυαρχίδες όπως το Galaxy S22 Ultra ή το iPhone 12 Pro, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις εταιρείες: δεν θα συμβιβαστούμε με μικρές αναβαθμίσεις που μεταμφιέζονται σε καινοτομία. Ήρθε η ώρα να ταρακουνήσουμε τη βιομηχανία και να πιέσουμε για πραγματική αλλαγή, και όχι για επαναλήψεις τεχνολογιών που τις στολίζουν με “φανταχτερά” ονόματα. Η καινοτομία δεν πρέπει να είναι μια πολυτέλεια που προορίζεται για συγκεκριμένες μάρκες ή εξειδικευμένες αγορές. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε την τελευταία ναυαρχίδα, αναρωτηθείτε: είναι πραγματικά καινοτόμα ως συσκευή ή είναι απλώς άλλη μια επανάληψη σε μια θάλασσα ομοιομορφίας;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο αλλά το πρόβλημα είναι ότι σε μια μικρή αγορά όπως της Ελλάδας οι μικρές εταιρείες δεν παρέχουν το επίπεδο υποστήριξης (μάλλον δεν παρέχουν καθόλου υποστήριξη αν μιλάμε για παραεισαγωγή) που παρέχουν οι μεγάλοι. Ακόμα χειρότερα το παράδειγμα της oneplus η οποία με την αποκλειστική συμφωνία με την Κωτσόβολο δεν παρείχε καμία έκπτωση ακόμα και στην Black Friday ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη έκανε εκπτώσεις.

  2. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα για το οποίο αλλαζω κινητό δεν είναι ουτε η τεχνολογία ουτε τα updates ουτε τπτ. Είναι η μπαταρία… Στα περισσότερα κινητά μετά απο 2 χρόνια είναι απαράδεκτη. Με το mi note 10 ημουν πληρως ευχαριστημένος αλλά οταν το αγορασα κράταγε 2 μέρες και μετα απο δυο χρόνια δεν άντεχε ουτε ολοκληρη μέρα. Τα samsung ειναι ακομα χειρότερα σε μπαταρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.