Τους τελευταίους μήνες η NASA χρησιμοποιεί το διαστημόπλοιο Psyche για να δοκιμάσει ένα νέο σύστημα επικοινωνίας. Η βασική αποστολή του σκάφους είναι να συναντήσει τον αστεροειδή Psyche 16, αλλά παράλληλα στέλνει και μηνύματα laser στην Γη, ώστε να δοκιμαστεί το νέο σύστημα επικοινωνιών.

Το νέο σύστημα ονομάζεται Deep Space Optical Communications (DSOC) και χρησιμοποιεί ένα laser στο φάσμα του υπέρυθρου φωτός, για να στείλει μηνύματα πίσω στην Γη. Τον Νοέμβριο είχαμε την πρώτη δοκιμή, με την σήμα να φτάνει στην Γη από  16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Το σήμα έλαβε το τηλεσκόπιο Hale, που ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο πάνω στην Γη. Μέσα στα μηνύματα των δοκιμών είχαμε και ένα βίντεο που παρουσίαζε μια γάτα.

Μέχρι σήμερα η επικοινωνία με το διάστημα γινόταν με ραδιοκύματα, όμως η NASA ψάχνει για τρόπους ώστε να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για την ανταλλαγή μηνυμάτων με τα σκάφη της. Το DSOC έδωσε λύση, καθώς το laser χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για να φράσει στην Γη, ενώ έχει πολύ μεγαλύτερο bandwidth, ώστε να είναι δυνατή η αποστολή και λήψη εικόνων και βίντεο υψηλής ανάλυσης. Τώρα οι ερευνητές της NASA, θεωρούν πως ένας συνδυασμός ραδιοκυμάτων και laser, είναι η καλύτερη λύση.

Στο τελευταίο τεστ η NASA κατέβασε δεδομένα από το Psyche, που είναι πλέον στην διπλάσια απόσταση σε σχέση με την πρώτη δοκιμή, φτάνοντας την απόσταση των 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Την 1η Ιανουαρίου η NASA κατέβασε μια εικόνα από το Psyche με ταχύτητα στα 15.63Mbit/s. Αυτή η ταχύτητα είναι 40 φορές γρηγορότερη από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα με τα ραδιοκύματα.

laser βαθύ διάστημα
Αυτή είναι η ομάδα πίσω από το έργο επικοινωνίας με το βαθύ διάστημα

«Η υβριδική μας κεραία μπόρεσε με επιτυχία και αξιοπιστία να κλειδώσει και να παρακολουθήσει την κατερχόμενη ζεύξη DSOC λίγο μετά την έναρξη της τεχνολογικής επίδειξης», δήλωσε σε μια δήλωση η Amy Smith, αναπληρώτρια διευθύντρια του Deep Space Network της NASA στο Jet Propulsion Laboratory (JPL ) . «Έλαβε επίσης το σήμα ραδιοσυχνοτήτων του Psyche, έτσι έχουμε επιδείξει για πρώτη φορά σύγχρονες ραδιοφωνικές και οπτικές επικοινωνίες στο βάθος του διαστήματος».

Για να το πετύχουν αυτό, πρόσθεσαν μια μικρή συσκευή που αποτελείται από 7 εξαγωνικούς καθρέπτες, στην υπάρχουσα ραδιοφωνική κεραία του Seep Space Station 13. Αυτή η κεραία είναι μόνο μία από το δίκτυο Deep Space της NASA, στο συγκρότημα Goldstone στην Καλιφόρνια. Μια κάμερα υψηλής έκθεσης προσαρτήθηκε στον υποανακλαστήρα της κεραίας στο κέντρο του πιάτου που παρέδιδε τα δεδομένα από το Psyche.

«Πρόκειται για ένα οπτικό σύστημα υψηλής ανοχής που βασίζεται σε μια εύκαμπτη δομή 34 μέτρων», δήλωσε ο Barzia Tehrani, αναπληρωτής διευθυντής συστημάτων εδάφους επικοινωνιών και υπεύθυνος παράδοσης για την υβριδική κεραία της JPL. «Χρησιμοποιούμε ένα σύστημα καθρεφτών, αισθητήρων ακριβείας και καμερών για να ευθυγραμμίσουμε ενεργά και να κατευθύνουμε το λέιζερ από το βαθύ διάστημα σε μια οπτική ίνα που φτάνει στον ανιχνευτή».

Οι δοκιμές δεν θα σταματήσουν φυσικά. Ο στόχος είναι να μπορεί η NASA να επικοινωνεί με το σκάφος Psyche τον Ιούνιο, όταν θα έχει φτάσει σε απόσταση 2.5 φορές της απόστασης Γη από τον Ήλιο. Αυτή θα είναι και η μέγιστη απόσταση που μπορεί να φτάσει ο Άρης από εμάς. Αν το σύστημα καταφέρει να εδραιώσει επικοινωνία με την Γη από αυτή την απόσταση, θα σημαίνει πως θα έχουμε την ικανότητα για αποστολή και λήψη μεγάλου όγκου δεδομένων, από και προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

NASA: Η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας παραμορφώνει τον χωροχρόνο (φωτογραφία εντός)

Το τωρινό σύστημα 7 κατόπτρων είναι ο πρόδρομος ενός συστήματος 64 κατόπτρων που θα εγγυάται περισσότερη ισχύ και καλύτερη ακρίβεια. Το νέο σύστημα στην συνέχεια θα προστεθεί σε όλες τις κεραίες του Deep Space Network, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων κεραιών.

«Για δεκαετίες, προσθέτουμε νέες ραδιοσυχνότητες στις γιγάντιες κεραίες του DSN που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, επομένως το πιο εφικτό επόμενο βήμα είναι να συμπεριλάβουμε οπτικές συχνότητες», δήλωσε ο Tehrani. «Μπορούμε να έχουμε ένα στοιχείο που κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. μετατρέποντας τους δρόμους επικοινωνίας μας σε αυτοκινητόδρομους και εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και πόρους».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.