Ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολεγκ Κονονένκο μόλις κατέρριψε το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αθροιστικά χρόνο παραμονής στο διάστημα, σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία Roscosmos. O 59χρονος πλέον, έχει περάσει περισσότερες από 878 ημέρες και 12 ώρες στο διάστημα, ρίχνοντας στην δεύτερη θέση τον Ρώσο επίσης, Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος σημείωσε το προηγούμενο ρεκόρ των 878 ημερών, 11 ωρών, 29 λεπτών και 48 δευτερολέπτων το 2015.

Ο Κονονένκο έχει πάει 5 φορές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξεκινώντας το 2008. Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η μηχανικός είπε ότι το κάθε ταξίδι στον διεθνή σταθμό απαιτούσε προσεκτική προετοιμασία, λόγω των συνεχών αναβαθμίσεων του σταθμού, αλλά η ζωή ως κοσμοναύτης ήταν ένα παιδικό του όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπώ, όχι για να κάνω ρεκόρ. Ονειρευόμουν και φιλοδοξούσα να γίνω κοσμοναύτης από τότε που ήμουν παιδί. Αυτό το ενδιαφέρον – η ευκαιρία να πετάξω στο διάστημα, να ζήσω και να εργαστώ σε τροχιά – με παρακινεί να συνεχίσω να πετάω», είπε στο TASS.

Ο Κονονένκο είναι ακόμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς εκτοξεύτηκε μαζί με τον αστροναύτη της NASA Λόραλ Ο’Χαρα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Μαζί του είναι και ο Ρώσος Nikolai Chub. Όταν θα τελειώσει η αποστολή, η κοσμοναύτης αναμένεται να γίνει και ο πρώτος άνθρωπος που έχει ζήσει 1.000 ημέρες στο διάστημα.

Προσομοίωση δείχνει τι για γινόταν αν μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα πλησίαζε την Γη

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένας από τους λίγους τομείς που ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται αρμονικά και αρκετά στενά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022. Μάλιστα η Roscosmos ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως το πρόγραμμα πολλαπλών πτήσεων με την NASA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, παρατείνεται μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.