Η εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα, κυρίως λόγω της τεράστιας ποσότητας καυσίμου που απαιτείται για την προώθησή τους πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Το σύστημα διαστημικής εκτόξευσης (SLS) της NASA και παρόμοια έργα αντιμετωπίζουν προκλήσεις βιωσιμότητας λόγω του υπέρογκου κόστους που συνδέεται με τους παραδοσιακούς προωθητήρες που βασίζονται σε προωθητικά καύσιμα.

Ωστόσο, ένας πρώην μηχανικός της NASA, ο Charles Buhler, που μετατράπηκε σε επιχειρηματία ισχυρίζεται ότι έχει ξεκλειδώσει μια πρωτοποριακή λύση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια: προωθητήρες χωρίς προωθητικά καύσιμα.

Η Exodus Propulsion Technologies, μια διαστημική νεοφυής επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Charles Buhler και την ομάδα του, ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία προώθησης. Η καινοτομία τους εξαρτάται από την αξιοποίηση μιας νεοαποκτηθείσας δύναμης της φύσης που εξαλείφει την ανάγκη για συμβατικά προωθητικά καύσιμα ή άλλα μέσα.

NASA: Μας στέλνει γρηγορότερα στον Άρη με νέο καινοτόμο πυραυλοκινητήρα (Βίντεο)

Η ιδέα των προωθητήρων χωρίς προωθητικά καύσιμα μπορεί αρχικά να φαίνεται τραβηγμένη, δεδομένης της σημαντικής δύναμης που συνήθως απαιτείται για την προώθηση στο διάστημα. Ωστόσο, ο Buhler υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη αυτής της νέας δύναμης άνοιξε το δρόμο για μια αλλαγή παραδείγματος στα συστήματα προώθησης.

Παρά τους τολμηρούς ισχυρισμούς της Exodus Propulsion Technologies, ο σκεπτικισμός περισσεύει στην επιστημονική κοινότητα. Αν και οι πιθανές επιπτώσεις των προωθητήρων χωρίς προωθητικά μέσα για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Artemis της NASA, είναι δελεαστικές, η αυστηρή επικύρωση αυτής της τεχνολογίας είναι επιτακτική.

Βίντεο δείχνει πύραυλο να “τρώει” το σώμα του και να το χρησιμοποιεί ως καύσιμο

Ο Buhler οραματίζεται το σύστημα προώθησης που χρησιμοποιεί αυτή τη νέα δύναμη ως τον ακρογωνιαίο λίθο των διαστημικών ταξιδιών για τις επόμενες γενιές. Ωστόσο, οι αρχικές δοκιμές έδειξαν μια μέτρια ισχύ εξόδου μόλις 10mN, σημαντικά χαμηλότερη από τους συμβατικούς προωθητήρες.

Συγκριτικά, αυτή η ισχύς εξόδου είναι μικροσκοπική, παρόμοια με την πίεση που ασκεί κάποιος κρατώντας στο χέρι του ένα μήλο μεσαίου μεγέθους. Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι ακόμη και η ελάχιστη δύναμη μπορεί να διευκολύνει την κίνηση στο κενό του διαστήματος, έστω και με πιο αργό ρυθμό.

Πυραυλοκινητήρας που λειτουργεί με κοπριά αγελάδας (βίντεο)

Η επεκτασιμότητα και η πρακτικότητα των προωθητήρων χωρίς προωθητικό υλικό ή προωθητικά καύσιμα παραμένουν αβέβαιες, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Αν και η ιδέα αμφισβητεί θεμελιώδεις νόμους της φυσικής, τα πιθανά οφέλη των συστημάτων πρόωσης που είναι ανεξάρτητα από προωθητικά μέσα είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέροντα.

Καθώς η Exodus Propulsion Technologies συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνολογία της, η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία την περαιτέρω επικύρωση και εξερεύνηση αυτής της καινοτόμου προσέγγισης για τη διαστημική πρόωση. Το αν οι προωθητήρες χωρίς προωθητικά καύσιμα θα φέρουν πράγματι επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια ή θα παραμείνουν μια δελεαστική αλλά ανέφικτη ιδέα, μένει να το δούμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και πριν 20 χρόνια ήταν εφικτό μέσω της φωτονιακής προώθησης, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα δεν το αποδέχτηκαν, τουλάχιστον για επιστημονική χρήση ευρείας κλίμακας. Φυσικά σε απόρρητο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε… Το γνωρίζω ως εφευρέτης και σχεδιαστής του συστήματος, δλδ ήδη είχε δοκιμαστεί. Εξωτικές τεχνολογίες και πράσινα άλογα εν ολίγοις, τα περισσότερα υπάρχουν από πολλές δεκαετίες πριν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.