Επιστήμονες που μελετούν απολιθώματα ισχυρίζονται ότι απέκτησαν γνώσεις για ένα είδος τεράστιου προιστορικού καρχαρία, βρίσκοντας πλήρεις σκελετούς των πλασμάτων αυτών. Τα δείγματα προήλθαν από λατομεία στο βορειοανατολικό Μεξικό και ανήκουν στον Ptychodus, ένα πλάσμα που περιπλανιόταν στις θάλασσες πριν από περίπου 105 ως και 75 εκατομμύρια χρόνια.

To Ingenuity κάνει την ανθρωπότητα να υποκλίνεται με αυτά τα πλάνα του Άρη (video)

Απολιθώματα του Ptychodus είχαν εμφανιστεί και στο παρελθόν, αλλά ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πως έμοιαζε.  «Η εμφάνισή του παρέμενε μυστήριο μέχρι σήμερα λόγω της έλλειψης πληρέστερου υλικού κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο αιώνων», δήλωσε ο Dr Romain Vullo, συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Rennes. «Η ανακάλυψη των νέων δειγμάτων, που αποκαλύπτουν το σχήμα του σώματος και την ανατομία αυτού του εξαφανισμένου καρχαρία, λύνει αυτό το αίνιγμα».

Ο καθηγητής Michael I Coates του Πανεπιστημίου του Σικάγο δήλωσε ότι τα νέα απολιθώματα είναι θαυμάσια. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς μελέτησαν έξι δείγματα του Ptychodus, που χρονολογούνται πριν από περίπου 93 εκατ. χρόνια.

Ανάμεσά τους ήταν ένα πλήρες δείγμα που αποκαλύπτει μια πλάγια όψη του Ptychodus, το οποίο περιείχε όχι μόνο όλα σχεδόν τα σκελετικά του στοιχεία, αλλά και δόντια, διατηρημένα υπολείμματα μυών και ένα περίγραμμα του σώματος με όλα τα πτερύγιά του.

Η ομάδα λέει ότι η πληθώρα των χαρακτηριστικών που διατηρήθηκαν στα δείγματα, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας του σκελετού του πτερυγίου, τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν μια νέα ανάλυση για το πού βρίσκεται ο Ptychodus στο εξελικτικό οικογενειακό δέντρο.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι επρόκειτο για ένα είδος καρχαρία που ανήκει στην ίδια ομάδα που περιλαμβάνει τον εξαφανισμένο γιγαντιαίο μεγαλόδοντα καρχαρία και τον μεγάλο λευκό καρχαρία που κατοικεί σήμερα στους ωκεανούς.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι εκτός από το συνολικό σχήμα και τις αναλογίες του σώματός του, ορισμένα χαρακτηριστικά του Ptychodus, όπως το μέγεθος, το σχήμα και η θέση των πτερυγίων του, καθώς και η παχιά σπονδυλική του στήλη, υποδηλώνουν ότι κολυμπούσε γρήγορα, ενώ τα τεράστια δόντια του  υποστηρίζουν προηγούμενα συμπεράσματα ότι τρέφονταν με πλάσματα με όστρακα.

Η oμάδα ep;ishw αναφέρει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο Ptychodus κυνηγούσε θηράματα σε ανοιχτά νερά, με τα γεύματά του να περιλαμβάνουν πιθανώς θαλάσσιες χελώνες και αμμωνίτες και όχι πλάσματα όπως μύδια που κατοικούσαν στο βυθό, όπως είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

Ενώ ο Ptychodus ήταν πιθανώς ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ με τέτοια διατροφή, τα νέα απολιθώματα δείχνουν ότι είχε μέγιστο μήκος περίπου 9,7 μέτρα – μεγαλύτερο από τον σημερινό μεγάλο λευκό καρχαρία, αλλά μικρότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις που έδειχναν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε μήκος πάνω από 10 μέτρα.

Η μελέτη προσφέρει επίσης ενδείξεις για την εξαφάνιση του Ptychodus, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί λόγω ανταγωνισμού με άλλα πλάσματα, όπως μεγάλα υδρόβια ερπετά, που τρέφονταν με παρόμοια θηράματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.