Τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια έχουν πλήθος gadgets συνδεδεμένων με το Wi-Fi που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο internet, όλα την ίδια στιγμή. Κάτι τέτοιο πολλές φορές βάζει ιδιαίτερο βάρος στην σύνδεσή μας, ιδιαίτερα με απαιτητικές διεργασίες όπως το online gaming ή το video streaming.

Η επιστήμη αποκαλύπτει την μέγιστη ηλικία που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος – Ζαλίζουν τα νούμερα

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστείς αυτό το load πολλά routers προσφέρουν ένα χαρακτηριστικό που είναι γνωστό ως Quality of Service (QoS). Και το οποίο σου επιτρέπει να δίνεις προτεραιότητα σε συγκεκριμένες συσκευές και τύπο traffic στο Wi-Fi δίκτυό σου, επομένως είναι οι πρώτες ρυθμίσεις που θα πρέπει να ελέγξεις όταν το bandwidth είναι περιορισμένο.

Ο κατασκευαστής του router σου μπορεί να του έχει δώσει διαφορετικό όνομα, αλλά με λίγο ψάξιμο στο manual ή με μια αναζήτηση online σίγουρα θα μπορέσεις να διαπιστώσεις αν το συγκεκριμένο μοντέλο σου προσφέρει QoS. Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό, καθώς το να δώσεις προτεραιότητα σε μια συσκευή του δικτύου σου μειώνει τους χρόνους buffering και τις διακοπές όταν χρειάζεσαι το internet πιο πολύ.

Ο όρος quality of service υφίσταται όπως σημειώνει το popsci εδώ και δεκαετίες και εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους δικτύου. Όταν χρησιμοποιείται σε σχέση με το Wi-Fi του σπιτιού, σημαίνει ότι κάνει τη δραστηριότητα συγκεκριμένων συσκευών πιο σημαντική σε σχέση με άλλη.

Έτσι άλλαξε η τροχιά του πλανήτη μας – Τι την προκάλεσε (φωτογραφία)

Θα πρέπει πάντως να γίνει μια σημαντική διευκρίνηση. Η χρήση του QoS δεν εγγυάται ότι μια συσκευή θα έχει πάντα υγιή και ισχυρή σύνδεση στο internet αλλά ούτε πως το λιγότερο σημαντικό hardware στο δίκτυό σου θα επιβραδυνθεί. Πολλά από αυτά εξαρτώνται από την ταχύτητα internet του σπιτιού.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.