Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη πατήσει το πόδι τους στον Άρη, ο πλανήτης έχει βρει το δρόμο του προς τη Γη, με την πάροδο του χρόνου. Θραύσματα αρειανών πετρωμάτων, που προωθήθηκαν από τον Άρη με βίαιες συγκρούσεις, ταξίδεψαν μέσα στο ηλιακό σύστημα και συγκρούστηκαν με τη Γη.

Καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν αυτά τα δείγματα από τον Άρη, έχει προκύψει μια περίεργη παρατήρηση. Τα περισσότερα από αυτά τα πετρώματα φαίνεται να είναι σχετικά πρόσφατα, γεγονός που προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αρχαίας επιφάνειας του Άρη.

Η πρόκληση έγκειται στον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας τους. Διάφορες τεχνικές χρονολόγησης έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, οδηγώντας σε αβεβαιότητα μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το πότε σχηματίστηκαν αυτά τα πετρώματα στον Άρη.

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επινόησε μια λύση σε αυτό το γρίφο. Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά τα πετρώματα είναι πράγματι αρκετά νεαρά, ηλικίας μόλις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Άρης πετρώματα Γη

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του ταξιδιού των μετεωριτών προς τη Γη και να ρίξει φως στις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στον Άρη.

“Είμαστε βέβαιοι ότι οι μετεωρίτες αυτοί προέρχονται από τον Άρη λόγω συγκεκριμένων χημικών χαρακτηριστικών”, εξηγεί ο ηφαιστειολόγος Ben Cohen από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.

“Προωθήθηκαν από τον κόκκινο πλανήτη με μαζικά γεγονότα πρόσκρουσης, σχηματίζοντας μεγάλους κρατήρες. Αν και ο Άρης διαθέτει δεκάδες χιλιάδες κρατήρες πρόσκρουσης, ο ακριβής εντοπισμός της πηγής αυτών των μετεωριτών στον πλανήτη παραμένει πρόκληση. Ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε την προέλευσή τους είναι η ηλικία τους”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Υπάρχουν περίπου 360 δείγματα μετεωριτών στη Γη που έχουν αναγνωριστεί ως αρειανής προέλευσης, με την πλειονότητα να ταξινομούνται ως σεργκοτίτης. Είναι ένας τύπος πλούσιου σε μέταλλα αρειανού πετρώματος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Παρά τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του Άρη, που υποδηλώνει ένα αρχαίο έδαφος, τα πετρώματα αυτά φαίνονται εκπληκτικά νεαρά. Αυτή η αντίφαση, γνωστή ως παράδοξο της ηλικίας του σεργκοτίτη, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

Άρης πετρώματα Γη

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ηλικίας του σεργκοτίτη ονομάζεται χρονολόγηση αργού-αργού και βασίζεται στη διάσπαση του ραδιενεργού καλίου σε αργό. Ωστόσο, η συνεκτίμηση των διαφορετικών πηγών μόλυνσης με αργό από τη Γη και το διάστημα αποδεικνύεται πρόκληση για τα πετρώματα του Άρη, περιπλέκοντας τη διαδικασία χρονολόγησης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, ο Cohen και η ομάδα του ανέπτυξαν μια μέθοδο διόρθωσης της μόλυνσης από αργό. Μόλις εφαρμόστηκε, τα αποτελέσματα της χρονολόγησης με αργό-αργό έδειξαν ότι τα δείγματα σεργκοτίτη είχαν ηλικία από 161 εκατομμύρια έως 540 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συχνός βομβαρδισμός του Άρη έχει θρυμματίσει την παλαιότερη επιφάνειά του, αποκαλύπτοντας νεότερα στρώματα πετρωμάτων που αναπληρώνονται από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, αυτά τα νεότερα πετρώματα είναι πιο πιθανό να ανασκαφούν και να εκτιναχθούν προς τη Γη λόγω της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας του Άρη και των συνεχών διαστημικών συγκρούσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.