Μετά τον πειραματισμό με τα gesture controls στο Android 9 Pie, η Google πήρε το μολύβι και το χαρτί και άρχισε να σχεδιάζει ξανά το σύστημα πλοήγησης για να βελτιώσει την ομαλότητα και την εμπειρία του χρήστη με το λειτουργικό. Με το Android 10, η Google επινόησε μια λύση που είναι οπτικά όμοια με το iOS, μια gesture bar που με swipe προς τα πάνω πηγαίνεις στη home screen ή αν κάνεις swipe αριστερά ή δεξιά μπορείς να πραγματοποιήσεις εναλλαγή μεταξύ των apps.

Από τη στιγμή που αυτή η μπάρα είναι πολύ πιο λεπτή σε σχέση με τον dedicated χώρο για το σύστημα πλοήγησης με τα τρία πλήκτρα, τα gestures στο Android 10 δίνουν στα apps περισσότερο χώρο για να εμφανίσουν περιεχόμενο στο κάτω μέρος της οθόνης. Για να διαχειριστεί την έλλειψη ενός dedicated back button, η Google πρόσθεσε ένα swipe προς τα μέσα από δεξιά ή τα αριστερά της άκρης του smartphone για να ενεργοποιήσει ο χρήστης τη μετάβαση προς τα πίσω. Το νέο και βελτιωμένο σύστημα της Google άλλοι λένε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλοι λένε ότι οι υλοποιήσεις των τρίτων είναι καλύτερες.

Ακόμη και αν υπάρχει το περιθώριο βελτίωσης, η Google σπρώχνει τους Android κατασκευαστές να υιοθετήσουν το νέο σύστημα των gesture navigations επειδή η εταιρεία δεν θέλει να κάνει τους developers να ασχολούνται με διάφορες υλοποιήσεις κατά την διαδικασία δημιουργίας και βελτιστοποίησης των εφαρμογών τους. Εταιρείες, όπως η OnePlus, η Xiaomi, η Samsung, η Huawei, η Oppo, η Vivo και η Asus είναι μόνο μερικές εταιρείες με τις δικές τους υλοποιήσεις. Αυτές οι εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους στη δημιουργία των gestures, επομένως η Google δεν τους εξαναγκάζει να εγκαταλείψουν τελείως τη δουλειά τους.

Android 10 Gesture Compatibility Requirements

Μετά από κάθε μεγάλη διάθεση νέας έκδοσης του Android, η Google ενημερώνει το έγγραφο Android Compatibility Definition Document (CDD) για να υπογραμμίσει τις νέες απαιτήσεις που όλες οι συσκευές θα πρέπει να ακολουθούν για να διασφαλιστεί ότι θα είναι συμβατές με την τελευταία και πιο πρόσφατη έκδοση του Android. Βασικά είναι μια από τις απαιτήσεις για να πάρει μια συσκευή την άδεια χρήσης του Android, την άδεια χρήσης των Google Mobile Services, την σουίτα των Google apps, των υπηρεσιών και των libraries που είναι προεγκατεστημένα στις περισσότερες Android συσκευές που πωλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο CDD για το Android 10, η Google έχει ενημερώσει το section 2.2.3 όσον αφορά τις απαιτήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι συσκευές. Το έγγραφο ενημερώνει τους OEMs για το τι προσδοκά η Google για το πόσο μεγάλη θα είναι η περιοχή (trigger area) για τα navigation gestures.

Η Google προτείνει ότι η περιοχή αναγνώρισης για τα gestures για την μετάβαση στη home screen θα πρέπει να είναι εντός του ορίου 32dp (dp σημαίνει density-independent pixel) από το κάτω μέρος της οθόνης, αλλά δεν το κάνει απαίτηση, ώστε οι OEMs να μπορούν να προσφέρουν τα floating gesture controls όπως το floating navigation dock του EMUI.

Αν ένας ΟΕΜ προσφέρει swipe in gesture είτε από την αριστερή, είτε από την δεξιά άκρη της οθόνης, τότε, η Google απαιτεί ότι η trigger area να είναι μικρότερη από 40dp από την άκρη. (ιδανικά 24dp σε φάρδος). Σημειώστε ότι αυτό επιτρέπει στους OEMs να δημιουργήσουν διαφορετικά sensitivity options για τα side gestures, με τον περιορισμό όμως η περιοχή να μην ξεπερνά τα 40dp. Στην πράξη, αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Android 10.

Σε ένα άλλο section του CDD, που καλύπτει τα Navigation Keys, η Google παρέχει λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις του πως τα gestures για τις ενέργειες back, home, recent apps θα πρέπει να λειτουργούν. Οι περισσότερες από τις απαιτήσεις εστιάζουν στην διασφάλιση ότι η συμπεριφορά του συστήματος θα είναι ενιαία για τους app developers, αλλά υπάρχουν ορισμένες δηλώσεις που ίσως θα επηρεάσουν την εμπειρία.

Αν και η Google δεν απαιτεί ένα swipe up από το κάτω μέρος που ενεργοποιεί τη μετάβαση στο home ή ένα swipe up και κράτημα για λίγα δευτερόλεπτα που ενεργοποιεί το recent apps overview, η εταιρεία απαιτεί όμως τα swipe gestures από το πλάι να ενεργοποιούν την λειτουργία μετάβασης προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, ότι τα customizable gestures που παρέχονται από το One Hand Operation + της Samsung δεν θα επιτρέπονται. Αν από την άλλη πλευρά ένας OEM παρέχει ένα floating system panel που ενεργοποιείται μέσω side swipe gesture, τότε ο OEM θα πρέπει να τοποθετήσει την περιοχή ενεργοποίησης στην κορυφή κατά 1/3 από τα αριστερά ή δεξιά και δεν επιτρέπεται το panel να ξεπερνά σε μέγεθος το 1/3 του μεγέθους της οθόνης edge.

Το Android 10 Compatibility Definition Document δεν βάζει τόσους περιορισμούς τι μπορούν οι OEMs να κάνουν με τα gestures, αλλά η συμμόρφωση με το CDD είναι μόλις μια από τις απαιτήσεις για να πάρουν έγκριση χρήσης του Android και των Google Mobile Services. H Google έχει ένα ξεχωριστό έγγραφο που το διαμοιράζει σε όλους τους αδειοδοτημένους συνεργάτες του Android, με το έγγραφο να περιγράφει τις τεχνικές απαιτήσεις που οι εταιρείες πρέπει να ακολουθούν για να τους επιτραπεί η διάθεση των GMS και έχει πρόσθετα στοιχεία που συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον των gesture navigation στο Android 10.

Σπάμε το άρθρο σε δυο σελίδες επειδή είναι πολύ μεγάλο. Πάμε στη 2η σελίδα

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.