Απαιτήσεις Gesture Navigation για έγκριση GMS

Η Google Assistant είναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία για την Google, επομένως η εταιρεία απαιτεί από όλους τους Android συνεργάτες να την διαμοιράσουν σαν μέρος των GMS apps. Ωστόσο, οι απαιτήσεις δεν σταματούν εδώ. Από το Android 5.1, η Google απαιτεί ότι μια παρατεταμένη πίεση στο Home button να ενεργοποιεί την Assist action, που εκ προεπιλογής καλεί και την Google Assistant, από τη στιγμή που η google απαιτεί το Google app να είναι ο default handler για το Assist action. Δεν υπάρχει πλέον ένα dedicated home button στο Android 10, επομένως η Google έχει νέες απαιτήσεις  για το πως θα πρέπει να ενεργοποιείται η Assistant με gesture.

Για την ενεργοποίηση της Google Assistant με ένα gesture navigation, θα πρέπει να κάνεις swipe διαγώνια από την κάτω αριστερή ή δεξιά γωνία. Αυτό θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις συσκευές που θα τρέχουν Android 10, ανεξάρτητα από το αν τα gestures της Google είναι η default επιλογή. Αν ένας OEM υλοποιήσει το δικό του σύστημα gesture navigations, τότε μπορεί να ορίσει τον δικό του τρόπο ενεργοποίησης της Assistant, αλλά η ακριβής υλοποίηση θα πρέπει να περάσει από έλεγχο από την Google.

Η Google ορίζει τρεις τύπους reference navigation συστήματος:

  • A. Classic three-button navigation controls: Μπορεί να είναι on screen ή hardware buttons, αλλά πρέπει να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ τους.
  • B. Android 9 Pie two button navigations: Αυτά δεν μπορεί να είναι hardware buttons, αν και πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Τα back και home buttons ενεργοποιούν τις ενέργειες μετάβασης προς τα πίσω και στη home screen αντίστοιχα, με το recent apps button να έχει γίνει merged με το home button με τέτοιο τρόπο ώστε ένα swipe up από το home button να ενεργοποιεί την οθόνη των recent apps.
  • C.Το σύστημα gesture navigations του Android 10.

Με λίγα λόγια, όλες οι συσκευές με Android 10 θα πρέπει να υλοποιούν το A και C αν και είναι στην διακριτική ευχέρεια του OEM να αποφασίσει ποιο από τα δυο θα είναι το default. Το B δεν υποστηρίζεται πλέον και δεν μπορεί να επιτραπεί σαν δυνατή επιλογή από το χρήστη.

Η Google αναφέρει ότι αν και οι συνεργάτες του Android ίσως προσφέρουν το δικό τους σύστημα, οι εναλλακτικές τους δεν πρέπει να εμφανίζονται και να παρουσιάζονται στον χρήστη κατά τη διαδικασία της ρύθμισης της συσκευής και δεν θα πρέπει να διαφημίζονται μέσω ειδοποιήσεων ή screen pop ups. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι οι γνώστες, θα μπορούν να βρουν τα gestures της εταιρείας της συσκευής τους, μόνο εντός των ρυθμίσεων, σε κάποια ενότητα καταχωνιασμένα, με αποτέλεσμα όσοι δεν γνωρίζουν και δεν διαβάζουν σχετικά άρθρα, θα μείνουν με μόνο δυο επιλογές.

Τέλος, η Google προτείνει στους OEMs να μην αλλάζουν τον χρήστη σε ένα διαφορετικό navigation mode όταν επιλέγουν τρίτο launcher ως τον default τους. Και όμως, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν ρυθμίζεις έναν τρίτο launcher σαν default στο Android 10 σε ένα Google Pixel 3, με την εταιρεία να αναφέρει ότι θα διαθέσει πολύ σύντομα ένα fix.

Εν ολίγοις, η Google έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και κινείται προς την κατεύθυνση ενοποίησης του συστήματος gesture navigation στο Android. Και κάτι τέτοιο δεν είναι κακό, καθώς οι developers εφαρμογών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τόσα πολλά διαφορετικά συστήματα. Από την άλλη πάλι, δίνει ελευθερία στους OEMs επιτρέποντάς τους να κάνουν τα δικά τους gestures, αρκεί να ακολουθούν κάποιους κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.