Τα Google Pixel 7 είναι εδώ και μαζί τους φέρνουν μια σειρά από αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, μια από τις πιο συναρπαστικές είναι ο επεξεργαστής τους, καθώς είναι η καρδιά οποιουδήποτε smartphone. Ο Tensor της Google στα περσινά Pixel ήταν αρκετά καλός, αν και είχε προβλήματα. Αυτή τη φορά, η εταιρεία είπε να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και άλλους τομείς με τον Tensor G2, αν και οι προδιαγραφές είναι εξαιρετικά παρόμοιες με του περσινού Tensor.

SpecificationGoogle Tensor G2Google Tensor
Big Cores2x Cortex-X1 @ 2.85GHz2x Cortex-X1 @ 2.8GHz
Medium Cores2x Cortex-A78 @ 2.35GHz2x Cortex-A76 @ 2.25GHz
Little Cores4x Cortex-A55 @ 1.8GHz4x Cortex-A55 @ 1.8GHz
CPU L3 Cache4MB4MB
System Level Cache (SLC)8MB8MB
GPUARM Mali G710 MP07Mali G78 MP20
TPUNext-Generation Custom Edge TPUCustom Edge TPU
DSPYesDSP
ISP10-bit HDR

Google HDRnet

108MP ZSL

4K60 video

8-bit HDR

Google HDRnet

4K60 video

Context HubYesYes
SecurityTensor security core

Certified M2 security chip

CPU virtualization

Trusty OS on TrustZone

5 years of security updates

Tensor security core

Certified M2 security chip

CPU virtualization

Trusty OS on TrustZone

5 years of security updates

DRAMLPDDR5LPDDR5

Η σύγκριση αποκαλύπτει πολλές ομοιότητες. Τα βασικά σετ πυρήνων είναι ίδια και η Google εξακολουθεί να διατηρεί την κάπως αφύσικη ρύθμιση 2+2+4, ενώ επέλεξε να μειώσει ελαφρώς τις ταχύτητες χρονισμού των μεγάλων και μεσαίων πυρήνων. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι θα έχει πλεονέκτημα στην απόδοση σε κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιεί δύο threads για επεξεργασία, αν και εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μειώνει την απόδοση ή όχι.

Η Google άλλαξε τους μεσαίους πυρήνες με ένα ζευγάρι πυρήνων A78, κάτι που είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Πέρυσι τα πράγματα ήταν κάπως μπερδεμένα με το ζευγάρι των πυρήνων A76, δεδομένου ότι είναι χειρότεροι σε απόδοση από τους A77 και A78. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε κάποιες σαφείς βελτιώσεις απόδοσης και αποδοτικότητας, κάτι που θα βελτιώσει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Τέλος, οι τέσσερις μικροί πυρήνες του Tensor G2 παραμένουν ίδιοι με του περσινού Tensor.

Συνολικά, ενώ θα ήταν ωραίο να δούμε μία ολοκληρωμένη μετάβαση σε Armv9 – με Cortex X2, A710, και A510, αυτό θα απαιτούσε μεγάλο επανασχεδιασμό από την πλευρά της Google, ειδικά δεδομένου ότι πρόκειται για μια τροποποίηση ενός design που στην ουσία είναι ένα ήδη τροποποιημένο design των Exynos.

Ο Tensor G2 περνάει από τη Mali G78 MP20 στη Mali G710 MP07. Η Mali G710 MP07 είναι παρόμοια GPU με αυτή που υπάρχει στον Dimensity 9000, αν και μάλλον έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις, αν κρίνουμε από το “MP07”. Ο Dimensity 9000 διαθέτει τη Mali G710 MC10. Είναι πιθανό ότι το “7” αναφέρεται στον αριθμό των πυρήνων, όπως στην περίπτωση του αρχικού Tensor, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στη Mali G710 δεν προέρχονται μόνο από τον αριθμό των πυρήνων, αλλά από την ίδια την πραγματική δομή. Υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις όχι μόνο στα γραφικά, αλλά κυρίως στην απόδοση του Vulkan. Θα χρειαστεί να περιμένουμε και να δούμε πόσο θα καρποφορήσουν αυτές οι βελτιώσεις, αλλά θεωρητικά, θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλύτερη απόδοση όχι μόνο σε παιχνίδια και άλλες εργασίες έντονης χρήσης γραφικών, αλλά ακόμη και σε εξομοιωτές όπως ο AetherSX2.

Την τελευταία φορά, το θηρίο 20 πυρήνων του G78 στον Tensor, αν και ισχυρό, διατήρησε πραγματικά αυτή τη δύναμη μόνο για μερικά δευτερόλεπτα πριν μειώσει ρυθμούς. Αρχικά, διατήρησε υψηλές συχνότητες, αλλά η υψηλή κατανάλωση ενέργειας και η θερμότητα που παράγεται ήταν σοβαρά ζητήματα. Βλέποντας αυτό το πρόβλημα, η Google άρχισε να κλίνει προς μια πολύ πιο κανονική διαμόρφωση GPU.

Η Google διαφημίζει ότι η TPU του Tensor G2 είναι «επόμενης γενιάς» και αποτέλεσμα βελτιώσεων σε αυτή που είδαμε στον περσινό Tensor, της οποίας οι drivers είχαν αναφορές σε μία “edgeTPU”. Αν είναι η ίδιο Edge TPU που διαφημίζει η εταιρεία στην πλατφόρμα cloud και στις συσκευές Coral, τότε μπορεί να κάνει 4 TOPS με ισχύ μόλις 2W.

Στην περίπτωση του Google Tensor G2, η εταιρεία λέει ότι η TPU είναι ταυτόχρονα 60% πιο ισχυρή και 20% πιο αποτελεσματική. Πρόκειται για σημαντικές βελτιώσεις δεδομένου ότι η ικανότητα της Edge TPU, υποθέτοντας ότι ήταν η ίδια, ήταν ήδη αρκετά υψηλή, αφού παρέχει λειτουργίες όπως το Photo Unblur και το Cinematic Blur.

Στα χαρτιά, ο νέος επεξεργαστής Tensor της Google φαίνεται ένα εξαιρετικό chipset, αλλά δεν ξέρουμε τα πραγματικά επίπεδα βελτίωσης. Επιπλέον, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πολλά για το μόντεμ ή τις δυνατότητές του, αλλά τα leaks αναφέρει ότι και αυτό είναι βελτιωμένο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.