Η Qualcomm επίσης περιέγραψε πως οι βελτιώσεις που έχει κάνει στους πυρήνες του CPU οδηγούν σε σημαντική αύξηση των επιδόσεων σε σχέση με τον Snapdragon 845. Ωστόσο χρειάζεται κάτι περισσότερο για να φθάσει τις επιδόσεις του A11 Bionic πόσο μάλλον το νεώτερο chip της Apple.
Ο Snapdragon 855 έρχεται με τέσσερις πυρήνες (performance) και τέσσερις χαμηλής κατανάλωσης, με τον έναν από την πρώτη κατηγορία να έχει σχεδιαστεί να μπορεί να χρονιστεί ανεξάρτητα για καλύτερες επιδόσεις και μικρότερη κατανάλωση. Και όπως είχε κάνει και η Samsung, κατέκλυσε τον χώρο των media με γραφήματα που συνέκρινε την αριθμητική υπεροχή των πυρήνων στα Exynos σε σχέση με τα chips της Apple. Δεν λάμβαναν όμως υπόψη ότι όλοι αυτοί οι πρόσθετοι πυρήνες δεν θα αντιστοιχούσαν σε καλύτερες επιδόσεις σε πραγματικές συνθήκες. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολλοί πυρήνες βοηθούν μόνο όταν το software έχει σχεδιαστεί να τους εκμεταλλεύεται.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το software εκμεταλλεύεται μόλις έναν πυρήνα, με το λειτουργικό να ανακατευθύνει τα background tasks σε έναν δεύτερο. Και αυτός είναι ο λόγος που τα single core benchmarks παρουσιάζουν μια πιο ρεαλιστική κατάσταση όσον αφορά τις επιδόσεις σε πραγματικές συνθήκες. Η πραγματικότητα έχει ωθήσει την Apple να εστιάσει σε λιγότερους πυρήνες που έχουν σχεδιαστεί να τρέχουν γρήγορα και να ρίχνουν τους χρονισμούς εξίσου γρήγορα. Το A9 είχε μόλις 2 πυρήνες. Το A10 Fusion είχε δυο performance cores και δυο efficiency cores. Από τότε που παρουσιάστηκε το A11 Bionic η Apple έχει διαθέσει δυο κύριους πυρήνες μαζί με τέσσερις χαμηλής κατανάλωσης. Η Samsung από την άλλη μεριά πρόσθεσε πολλούς μικρούς πυρήνες για όμορφα αποτελέσματα στα benchmarks.
Το Prime Core design της Qualcomm αποτελούσε την παραδοχή ότι ένας πιο υψηλά χρονισμένος πυρήνας αφιερωμένος σε primary διεργασίες είναι καλύτερος από τέσσερις ισοδύναμους πυρήνες σε ζευγάρι με άλλους τέσσερις. Ωστόσο και πάλι δεν είναι το ίδιο καλό σε σχέση με τους δυο πυρήνες-τέρατα της Apple. Το Apple A12 Bionic χρησιμοποιεί δυο πυρήνες Vortex υψηλών επιδόσεων και τέσσερις Tempest χαμηλής κατανάλωσης, επιτρέποντάς του να τους απενεργοποιεί όταν αυτοί δεν χρειάζονται για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και να βάζει όλες τις απαιτητικές διεργασίες στους δυο πρώτους όταν χρειάζεται. Παράλληλα, τα δυο τελευταία χρόνια με τους A11 και A12 Bionic, η Apple δεν μιλούσε για επιδόσεις, αντίθετα τόνιζε ότι ο A12 είχε performance πυρήνες που ήταν 15% γρηγορότεροι και κατανάλωναν 40% μικρότερη ενέργεια σε σχέση με τον Apple A11 και ότι οι πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης, κατανάλωναν τη μισή ενέργεια. Η Qualcomm όμως προσπαθούσε να διατυμπανίζει τα κέρδη ως προς τις επιδόσεις με την αύξηση του χρονισμού του Prime Core για να αυξήσεις τις επιδόσεις σε σχέση με τα προηγούμενα Octa-core design.
Εκτός από το design ενός Application Processor, οι επιδόσεις εξαρτώνται και από έναν άλλον σημαντικό παράγοντα. Και το γνωρίζουμε αυτό επειδή τα iPhone XR και iPhone XS έχουν το ίδιο chip αλλά διαφορετικές ποσότητες RAM, που οδηγεί και σε διαφορετικές επιδόσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι τα iPhones έχουν 2GB RAM και ξεπερνούν τις επιδόσεις των Androids με 4GB ή και περισσότερη. Τέλος αυτό είναι ακόμη ένα πρόβλημα για το οποίο η Qualcomm δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός και αν θέλει να δημιουργήσει τα δικά της premium smartphones.
Μην ξεχνάτε ότι η Texas Instruments και η Nvidia και οι δυο άφησαν την smartphone αγορά, μετά την ανάπτυξη προηγμένων chips που κανείς όμως δεν μπορούσε να πουλήσει σε ικανοποιητικές ποσότητες, καθιστώντας μη βιώσιμη την ανάπτυξη επόμενων γενιών. Η Qualcomm αντιμετωπίζει σήμερα τις ίδιες δυσκολίες στον ανταγωνισμό με την Apple, με μια αξιόπιστη βάση premium αγοραστών που χρηματοδοτούν την ανάπτυξη νέων A series επεξεργαστών.
Καλύπτοντας το event της Qualcomm οι Chaim Gartenberg και Nick Statt καλύπτοντας για το Theverge ανέφεραν ότι η hexagon NPU του 855 μπορεί να βάλει ένα blur effect σε οποιαδήποτε εικόνα χάρη στους αλγόριθμους real-time segmentation, κάτι που περιγράφεται ως ένα βήμα προς τα εμπρός στα potrait mode effects που λαμβάνεις από τα Pixel και iPhone που για να το κάνουν αυτό απαιτούν τη χρήση ενός ειδικού mode. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό. Το iPhone με τις διπλές πίσω κάμερες αλλά και και το imaging σύστημα True Depth λαμβάνουν ένα depth map που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για διάφορα εφέ. Και η τεχνολογία είναι ανοιχτή ακόμη και στους developers. Επομένως αυτό που κάνει η Qualcomm δεν είναι κάτι καινούργιο και σίγουρα όχι ένα βήμα μεγαλύτερο. Είναι marketing περισσότερο.
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο του appleinsider στην πηγή και που κατά τη γνώμη μου έχει δίκιο σε πολλά από αυτά που αναφέρει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.