Ο νέος βασιλιάς των επιδόσεων στα smartphones είναι επισήμως εδώ. Ο Snapdragon 855, ο οποίος αποκαλύφθηκε πέρυσι, αποτελεί το επόμενο next big thing της Qualcomm για την βιομηχανία των smartphones. Η σύγκριση μεταξύ των δυο πρέπει να γίνει αρχικά ως προς τη διαδικασία κατασκευής. Ο Snapdragon 855, αποτελεί το πρώτο 7nm chip της Qualcomm, σε σύγκριση με τα 10nm FinFET για τον Snapdragon 845. Κάτι τέτοιο σημαίνει μικρότερο σε μέγεθος chip και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Snapdragon 855 φέρει επίσης για πρώτη φορά tri cluster CPU design. Αυτό σημαίνει, αντί για το παραδοσιακό design με τέσσερις μεγάλους και τέσσερις μικρούς πυρήνες, ο Snapdragon 855 χρησιμοποιεί έναν πυρήνα υψηλού χρονισμού, τρεις ακόμη (μεγάλους) και τέσσερις τελευταίους (μικρότερους). Όσον αφορά την GPU, έχουμε την μετάβαση από μια Adreno 630 σε μια Adreno 640. Η Qualcomm υπολογίζει 20% καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των δυο γενιών, αλλά δεν δίνει κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες.

Άλλες σημαντικές βελτιώσεις στον Snapdragon 855 είναι η εισαγωγή δυνατοτήτων εγγραφής 8K και 360 μοιρών video, καθώς και η προσθήκη των hardware H.265 και VP9 video decoders. Κάτι τέτοιο, εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση κατά την αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας αρχείων video. Επιπλέον, το chip βελτιώνει τις επιδόσεις AI με το νέο Hexagon 690 έναντι του Hexagon 685 DSP. Υπάρχει πλήθος άλλων σημαντικών αλλαγών, όπως την προσθήκη ενός Tensor processor.

Ο Snapdragon 855 έρχεται με το X24 LTE modem της Qualcomm για 2Gbps down και 316Mbps up. Είναι πιο γρήγορο από τις ταχύτητες 1.2Gbps download  που προσφέρει το Snapdragon 845 X23 LTE modem. Η υποστήριξη 5G είναι λίγο πιο περίπλοκη. Τα πρώτα 5G smartphones διαθέτουν τον Snapdragon 855, αλλά δεν υπάρχει 5G modem μέσα στο die και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιήσουν το εξωτερικό Snapdragon X50 5G.

Οι επιδόσεις singe core αποτελούν την μεγαλύτερη βελτίωση, όπως βλέπουμε σε αυτά τα benchmarks, ως 46% σε σχέση με τον Snapdragon 845. Αυτό οφείλεται στο νέο Cortex-A76 based Kryo 485 CPU design. Όσον αφορά τα multi core αποτελέσματα, οι βελτιώσεις είναι μικρότερες αλλά και πάλι εντυπωσιακές, κατά 29% καλύτερες. Συνολικά, ο Snapdragon 855 προσφέρει κατά 29% καλύτερες επιδόσεις συστήματος.

Φυσικά, τα benchmarks είναι καλά και ωραία, αλλά δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι τα Snapdragon 845 smartphones σέρνονται. Το αντίθετο, μάλιστα, αν και οι Gamers θα εκτιμήσουν τα μεγαλύτερα frame rates. Σε σύγκριση με τον Snapdragon 845, ο Snapdragon 855 προσφέρει βελτιωμένη μηχανική μάθηση κάτι που με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για εφαρμογές real-time objection και facial detection, ενώ το νέο CV-ISP (computer vision image signal processor) του chip είναι αρκετά ισχυρό για να αναπαράγει το software bokeh blur στα 60fps 4K HDR video.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το καλύτερο image processing, τον κορυφαίο Bluetooth ήχο μέσω  aptX Adaptive και την υποστήριξη για 8K video recording, αποδεικνύεται ότι ο 855 έχει να προσφέρει πολλά. Βέβαια όλα εξαρτώνται, τι από αυτά θα επιλέξει να εκμεταλλευθεί ο εκάστοτε κατασκευαστής της συσκευής και να προσφέρει. Και αυτός θα πρέπει να είναι ο παράγοντας βάσει του οποίου να αποφασίσετε αν πρέπει να αναβαθμίσετε ή όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.