Οι παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση του Snapdragon 855 έκαναν κατά κύριο λόγο θετικά σχόλια, με έναν από αυτούς τον Ben Bajarin να σημειώνει στο Twitter: Ανησυχούσα για την Qualcomm στο χώρο της αγοράς των premiuim chipsets. Από την στιγμή που οι περισσότεροι κατασκευαστές , δημιουργούν τη δική τoυς αρχιτεκτονική. Ωστόσο ο Snapdragon 855 φαίνεται να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και πιστεύω ότι μπορεί να διατηρήσει αλλά και να κερδίσει μερίδιο στο χώρο της premium αγοράς.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Η premium αγορά στο Android δεν είναι τόσο μεγάλη. Η Samsung είχε αναφέρει στους επενδυτές της, με δεδομένες τις απογοητευτικές πωλήσεις του flagship Galaxy S9, ότι θα εστιάσει περισσότερο στα μεσαίου κόστους τηλέφωνα. Και αυτά τα τηλέφωνα αντί να χρησιμοποιούν τα πιο γρήγορα premium chipsets της Qualcomm, έρχονται με τις μεσαίου κόστους προτάσεις της εταιρείας, ή με τα Exynos SoCs της Samsung. Επιπροσθέτως, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στο Android, η Huawei πρόσφατα διέθεσε τις νέες της συσκευές, οι οποίες έρχονται εξοπλισμένες με τα δικά της Kirin chips.

Αυτό ωθεί το μερίδιο των Snpadragon επεξεργαστών προς τα κάτω, καθώς προσπαθεί εναγωνίως να βρει premium κατασκευαστές να αγοράσουν τα SoCs της.  Και ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών του Android, δεν ενδιαφέρονται για high-end επιδόσεις αλλά περισσότερο για προσιτές τιμές.  Τα Pixel τηλέφωνα της Google, χρησιμοποιούν τους σύγχρονους Qualcomm Application Processors,  μαζί με proprietary αρχιτεκτονική κάμερας για να ξεχωρίζουν. Και αν και οι επιδόσεις τους είναι κορυφαίες στον τομέα της κάμερας, δεν έχουν πουλήσει αρκετά. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως ακριβώς θα καταφέρει η Qualcomm να πουλήσει αρκετές μονάδες του 855 σε μια ήδη κορεσμένη αγορά, όπου η Apple προσελκύει την πλειοψηφία των premium αγοραστών;

Η Qualcomm επιχείρησε να προωθήσει πάρα πολύ τη συνδεσιμότητα του Snapdragon 855 με τις εκπληκτικές ταχύτητες του ενσωματωμένου X24 modem. Πρόκειται για ταχύτητες ως 2GBPs, διπλάσιες από αυτές των iPhones με τα XMM7560 modems της Intel. Μόνο που εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τόσο γρήγορα δίκτυα.  Σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στις ΗΠΑ ένα note 9 έφθασε τα 43.2Mbps ενώ τα iPhones τα 38.9Mbps κατά μέσο όρο, μια διαφορά που οι χρήστες πολύ δύσκολα θα παρατηρήσουν.

Οι προόδοι της τεχνολογίας των modems των Qualcomm chips είναι γεγονός και αρκετά εντυπωσιακές, αλλά είναι άσχετες από άποψη marketing. Αντίθετα ξέρει μόνο να πληρώνει διάφορα media στον κόσμο με παχυλούς τίτλους σαν αυτόν που βλέπετε παρακάτω.

Αν και τα δίκτυα κινητής γίνονται όλο και πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου, οι πάροχοι κάνουν optimize τα δίκτυά τους για να υποστηρίξουν περισσότερους χρήστες και όχι να παρέχουν σε κάθε χρήστη της ταχύτητες που θα φθάνουν τις μέγιστες θεωρητικές. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Qualcomm να τονίσει ότι ο 855 αν συνδυαστεί με το X50 modem μπορεί να δημιουργήσει συνδεσιμότητα και να προσφέρει κορυφαίες ταχύτητες για δίκτυα όμως που δεν υπάρχουν. Ίσως η εστίαση της Qualcomm στην ταχύτητα των modems της να είναι αναγκαία από το γεγονός ότι έχει πολύ λιγότερα να προσφέρει σε σχέση με την Apple. Η Apple την ξεπερνάει στις επιδόσεις του CPU και στην κατανάλωση ενέργειας, στα GPU γραφικά, στην NPU και σε πολλά άλλα.

Ας περάσουμε στη δεύτερη σελίδα για τη συνέχεια του άρθρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.