Το smartphone είναι μια συσκευή που κουβαλάμε συνεχώς μαζί μας, είτε είμαστε στο σπίτι, στο γραφείο ή στην βόλτα μας. Με την άνθηση των smartphones, οι επιθέσεις σε αυτού του είδους τις συσκευές έχουν αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με την NSA. Εδώ, δεν ισχύει το “Σιγά μωρέ, ποιος νοιάζεται τι κάνω στο τηλέφωνό μου”, καθώς εκτός από όσα κάνουμε, έχουμε εγκατεστημένες τραπεζικές εφαρμογές και εφαρμογές που περιέχουν τα πάντα για τη ζωή μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς όμως;
Πέρα από τις κλασσικές συμβουλές τύπου, δεν κατεβάζουμε από άγνωστες πηγές, αλλά για μια πρακτική που προτείνεται από την NSA. Σύμφωνα με την έκθεση NSA Mobile Device Best Practices, ένας απλός τρόπος για να αυξήσουμε την ασφάλειά μας, είναι να κάνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επανεκκίνηση στη συσκευή μας. Κάτι τέτοιο δεν εγγυάται πως ως δια μαγείας το τηλέφωνό μας θα καθαρίσει από όλα, αλλά τουλάχιστον θα σταματήσουν να τρέχουν κάποιες κακόβουλες εφαρμογές, που δεν γνωρίζαμε πως υπάρχουν στη συσκευή.
Η NSA αναφέρει στην έκθεσή της:
«Οι απειλές για τις κινητές συσκευές είναι πιο συχνές και αυξάνονται σε πολυπλοκότητα. Οι χρήστες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τα χαρακτηριστικά των συσκευών τους, αλλά πολλές από αυτές τις δυνατότητες προσφέρουν ευκολία και ικανότητες εις βάρος της ασφάλειας. Αυτός ο οδηγός καλύτερων πρακτικών περιγράφει βήματα που οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν για να προστατεύσουν καλύτερα τις προσωπικές τους συσκευές και πληροφορίες.»
Σύμφωνα με την έκθεση της NSA, μερικές από τις απειλές που στοχεύουν τις συσκευές μας είναι οι παρακάτω:
- Κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να μολύνουν το τηλέφωνό σας.
- Κακόβουλα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να υποκλέψουν και να ανακατευθύνουν την κίνηση από τη συσκευή σας.
- Spyware μπορεί να παρακολουθεί συνομιλίες ή βίντεο μέσω του τηλεφώνου σας.
- Hackers με απομακρυσμένη πρόσβαση μπορούν να συλλέξουν δεδομένα κλήσεων ή μηνυμάτων.
- Κάποιος με φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, έστω και για λίγο, μπορεί να εγκαταστήσει malware ή spyware.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε σύμφωνα με την NSA;
- Ενημερώστε τις εφαρμογές σας. Φροντίστε να ενημερώνετε τις εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα με τις τελευταίες ασφαλιστικές ενημερώσεις. Διορθώνονται πολλά κενά ασφαλείας, πόσο μάλλον όταν η εταιρία που κατασκευάζει το τηλέφωνο, δίνει τακτικές ενημερώσεις.
- Χρησιμοποιήστε επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το App Store της Apple ή το Google Play Store. Παράλληλα, καταστήματα όπως αυτό της Samsung, της Xiaomi, αλλά και το ApkPure, θεωρούνται ασφαλή.
- Αποφύγετε τα κλικ. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή αρχεία που σας αποστέλλονται μέσω email ή μηνυμάτων, καθώς είναι κοινές μέθοδοι εγκατάστασης malware.
- Προσέχετε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Αποφύγετε να συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα όσο είναι δυνατό. Χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο. Η καλύτερη λύση βέβαια, είναι να έχουμε data, ώστε να μην χρειαζόμαστε τα δημόσια δίκτυα.
- Απενεργοποιήστε το Bluetooth. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε μη εξουσιοδοτημένες συνδέσεις. Αυτό είναι δύσκολο, καθώς smartwatch, ακουστικά, ακόμα και το Android Auto, το χρειάζονται.
- Χρησιμοποιήστε ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με τουλάχιστον 8 ψηφία για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας.
Τέλος η εγκατάσταση αυτών των εφαρμογών στα Xiaomi smartphones
- Εκμεταλλευτείτε τη βιομετρία. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία, ενεργοποιήστε τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου ή αποτυπωμάτων.
- Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα αξεσουάρ. Χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικά καλώδια φόρτισης ή αξεσουάρ από αξιόπιστο κατασκευαστή. Αποφύγετε δημόσιους σταθμούς φόρτισης USB. Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στη συσκευή σας με αυτό τον τρόπο και είναι εξαιρετικά εύκολη διαδικασία.
- Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας όταν δεν τις χρειάζεστε. Και αυτό είναι μια δύσκολη συμβουλή, ιδιαίτερα όταν είμαστε έξω, καθώς αν χάσουμε την συσκευή μας, μπορούμε να τη βρούμε μόνο αν είναι ανοιχτή η τοποθεσία της.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Συγχαρητήρια!!! Αλλά και πιο συχνά 2 φορές την βδομάδα πιο καλύτερα… Λέω γω τώρα ✔️