Από μέρα σε μέρα, αν κοιτάξουμε τον ουρανό το βράδυ, θα δούμε ένα αστέρι να εκρήγνυται. Αν και εμείς θα το δούμε τώρα να συμβαίνει, στην πραγματικότητα έχει συμβεί πριν από 3.000 χρόνια. Το φως από την τεράστια Nova ξεκίνησε από την εποχή του Σιδήρου και διέσχισε το διάστημα, ώστε να φτάσει τώρα στον πλανήτη μας.

Το φως προέρχεται από το T Coronae Borealis, ένα αστρικό σύστημα, στο οποίο το άστρο του, ένας λευκός νάνος  θα αναβοσβήνει καταλήγοντας σε μια εντυπωσιακή nova, σύμφωνα με την NASA. Οι αστρονόμοι το αποκαλούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, για όσους ασχολούνται με την παρατήρηση των άστρων.

Το συγκεκριμένο απομεινάρι αστέρα είναι εντυπωσιακό γιατί παρουσιάσει κατά τακτά χρονικά διαστήματα ξεσπάσματα. Οι εκρήξεις του συμβαίνουν κάθε 80 χρόνια περίπου. Αυτή σημαίνει πως υπάρχουν εν ζωή άνθρωποι, που είδαν τις τελευταίες εκρήξεις του το 1946. Όμως, σχεδόν κανένας ενήλικας σήμερα δεν θα ζει για να δει την επόμενη.

Τι είναι η nova;

H nova είναι ένας τύπος αστρικής έκρηξης. Αρκετές φορές μπερδεύεται με την super nova, όμως αυτό είναι λάθος. Η supernova είναι μια τεράστια έκρηξη ενός άστρου, πριν καταρρεύσει σε μια μαύρη τρύπα ή έναν αστέρα νετρονίων.

Για μια nova χρειάζεται απλά ένας λευκός νάνος, που είναι το “πτώμα” ενός νεκρού αστεριού μεσαίου μεγέθους. Όταν ένας λευκός νάνος περνάει δίπλα από ένα κοντινό και ζωντανό αστέρι, μπορεί να του κλέψει λίγο από το αστρικό του υλικό. Αυτό το υλικό είναι υδρογόνο, που όταν συσσωρευτεί στην επιφάνεια του λευκού νάνου, αυξάνει την θερμοκρασία του και τελικά αναφλέγεται και εκρήγνυται σαν βόμβα.

Η nova όμως δεν καταστρέφει τον λευκό νάνο, όμως η έκρηξη προκαλεί εκτόξευση στοιχείων όπως ο άνθρακας, ο σίδηρος και άλλα, στο διάστημα.

Οι λευκοί νάνοι δεν έχουν αρκετό φως για να φανούν σαν άστρα στον ουρανό. Όμως η λάμψη που δημιουργείται από την πυρηνική αντίδραση που οδηγεί στην nova, είναι τόσο μεγάλη, που η λάμψη του νεκρού άστρου, αυξάνεται εκθετικά. Το όνομα nova σημαίνει “νέο” στα λατινικά, επειδή μοιάζει σα να εμφανίστηκε ένα νέο αστέρι από το πουθενά, στον ουρανό. Λίγες μέρες μετά, εξαφανίζεται και πάλι.

Τι είναι το T Coronae Borealis; 

Το T Coronae Borealis είναι ένα nova από ένα δυαδικό σύστημα, 3.000 έτη φωτός μακριά μας, στον ίδιο Γαλαξία με εμάς. Αποτελείται από έναν μικρό λευκό νάνο, στο μέγεθος της Γης, περιστρέφεται μαζί με έναν κόκκινο γίγαντα. Ο κόκκινος γίγαντας είναι σαν τον ήλιο μας, στα τελευταία του χρόνια, όταν ξεμένει από πυρηνικά καύσιμα.

Οι κόκκινοι γίγαντες διαστέλλονται από 100 μέχρι και 1000 φορές, από το αρχικό τους μέγεθος, καθώς πλησιάζουν τον θάνατό τους. Στο T Coronae Borealis, καθώς ο κόκκινος γίγαντας διασταλεί, ο λευκός νάνος συλλέγει την ύλη από τα εξωτερικά του στρώματα. Ο δικός ήλιος προβλέπεται να γίνει κόκκινος γίγαντας σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το T Coronae Borealis αποτελείται από έναν λευκό νάνο που βρίσκεται σε τροχιά από ένα κόκκινο γίγαντα αστέρι. Ο λευκός νάνος γίνεται nova τακτικά, περίπου κάθε 80 χρόνια. Πιστώσεις: Εικονογράφηση Goddard της NASA

Δεν είναι όλα τα nova επαναλαμβανόμενα, όμως το T Coronae Boreallis, αποτελείται από ένα διάδικό σύστημα αστέρων, που ο κόκκινος γίγαντας τροφοδοτεί τον λευκό νάνο με νέα υλικά, κάθε 80 χρόνια. Αυτό δημιουργεί έναν πολύ ενδιαφέροντα κύκλο γεγονότων.

«Δεδομένου ότι η μεταφορά μάζας (από το συνοδό αστέρι) είναι περίπου σταθερή για πολλά χρόνια, ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα συσσωρευτεί, θα συσσωρευτεί, θα συσσωρευτεί, θα εκραγεί, θα εκτιναχθεί όλη αυτή η μάζα και μετά θα ξεκινήσουν όλα ξανά», είπε ο Walter Golay, μεταπτυχιακό φοιτητής στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Πότε θα δούμε το nova;

Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως το T Coronae Borealis είναι στα πρόθυρα να γίνει nova. Προβλέπουν πως θα συμβεί κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν τον Φεβρουάριο του 1946.

“Ο τρόπος με τον οποίο γνωρίζουμε ότι θα συμβεί σύντομα είναι ακριβώς πριν από την τελευταία έκρηξη το 1946, το σύστημα έγινε αρκετά αμυδρό, και τότε συνέβη [η nova]”, δήλωσε ο Golay, ο οποίος σχεδιάζει να μελετήσει το συμβάν με τα τηλεσκόπια Submillimeter Array στη Χαβάη. . «Μόλις παρατηρήθηκε ότι έγινε πάλι αμυδρό, ο κόσμος τέθηκε σε επιφυλακή».

Οι ερευνητές ετοιμάζονται να παρατηρήσουν το nova με τηλεσκόπια. Πίστωση: NASA Goddard

Η NASA και άλλα ιδρύματα σκοπεύουν να παρακολουθούν το φαινόμενο και να δημοσιεύουν ενημερώσεις γύρω από το θέμα. Η NASA σκοπεύει να μας ενημερώνει μέσα από τον λογαριασμό NASA Universe, στο X.

Πως θα το βρούμε στον ουρανό;

H nova θα εμφανιστεί τον Coronae Borealis, ένα μικρό αστερισμό που πλαισιώνεται από τον αστερισμό Bootes και τον αστερισμό Ηρακλή, στον βόρειο ουρανό. Αν δεν ήσασταν ποτέ πρόσκοποι για να αναγνωρίζετε τους αστερισμούς, μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή όπως το Sky Map, και όταν κάνετε αναζήτηση για το Corona Borealis, θα σας κατευθύνει στο που να κοιτάξετε. Αυτή την εφαρμογή χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια για αστροφωτογραφία και είναι πολύ ακριβής.

Όταν συμβεί, δεν θα αναβοσβήνει ή θα τρεμοπαίζει, αλλά απλά θα μοιάζει με ένα νέο αστέρι όπου δεν υπήρχε πριν. Το μέγεθος της έκρηξης αναμένεται να είναι τέτοιο που αυτό το εφήμερο σημείο φωτός θα γίνει πιο φωτεινό από το Polaris, γνωστό και ως το North Star.

Η Γη αλλάζει και μπορούμε να δούμε πως θα είναι στο μέλλον! [Φώτο+Βίντεο]

Για την παρατήρηση προτείνεται φυσικά να είστε σε περιοχή χωρίς φώτα πόλης, καθώς η φωτορίπανση κάνει πιο δύσκολη την εύρεση και φωτογράφηση ουράνιων σωμάτων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.