Το ζήτημα των εφαρμογών που συλλέγουν και μοιράζονται κρυφά τα δεδομένα των χρηστών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που αγοράζουν τα καλύτερα Android smartphone βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποκλοπή των προσωπικών τους πληροφοριών. Επιπλέον, η συλλογή δεδομένων, που συμβαίνει χωρίς τη γνώση ή την άδεια των χρηστών, θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στο να παρακολουθούνται και με την πάροδο του χρόνου στην εύκολη αποκάλυψη της ταυτότητά τους.

Η μελέτη υποστήριξε ότι εταιρείες smartphone, όπως η Xiaomi, η OnePlus, η Realme, και η OPPO, συλλέγουν πολλές ευαίσθητες πληροφορίες για τους χρήστες τους μέσω των λειτουργικών τους συστημάτων και των εφαρμογών που έρχονται προεγκατεστημένες στα smartphones. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι συσκευές στέλνουν μια σοβαρή ποσότητα προσωπικών πληροφοριών όχι μόνο στον πωλητή της συσκευής, αλλά και σε παρόχους υπηρεσιών, σε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, και ιδιωτικούς φορείς.

Αναμφίβολα υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει από τους ερευνητές προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή των χρηστών. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους δίνουν μια ανησυχητική εικόνα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων των χρηστών. Ανέφεραν επίσης ότι χρειάζονται άμεσα αυστηρότεροι έλεγχοι προστασίας της ιδιωτικής ζωής για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εμπιστευτούν τις εταιρείες τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες ανήκουν εν μέρει στην κυβέρνηση.

Οι ερευνητές δοκίμασαν έναν αριθμό Android συσκευών που αγόρασαν από κινέζους κατασκευαστές και έκαναν ανάλυση δικτύου σε αυτές για να καταλάβουν πόσο σημαντικά δεδομένα διαρρέουν. Υπέθεσαν ότι το άτομο που χρησιμοποιούσε τη συσκευή θα ήταν ένας “καταναλωτής με επίγνωση της ιδιωτικής ζωής”, ο οποίος είχε απενεργοποιήσει την αποστολή δεδομένων ανάλυσης και εξατομίκευσης σε παρόχους και δεν χρησιμοποιούσε αποθήκευση στο cloud ή “άλλες προαιρετικές υπηρεσίες τρίτων”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα Personally Identifiable Information (PII) που συλλέγονται περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως επαφές, αριθμούς τηλεφώνου, μεταδεδομένα τηλεφώνου και κειμένου, δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού, μόνιμα αναγνωριστικά συσκευών (διευθύνσεις IMEI και MAC, αναγνωριστικά διαφήμισης και άλλα), και βασικές πληροφορίες χρήστη, όπως αριθμούς τηλεφώνου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.