Ένας 12χρονος μαθητής από το Οντάριο του Καναδά, βοήθησε να διευθετηθεί μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με την «ακτίνα θανάτου» του Αρχιμήδη. Ο μικρός επιστήμονας κατάφερε να κατασκευάσει μια μικρότερη έκδοση του υπερόπλου του Αρχιμήδη και μάλιστα έδειξε πως πραγματικά λειτουργεί. Η ακτίνα θανάτου του Αρχιμήδη ήταν ένα όπλο που εκμεταλλευόταν τις ακτίνες του Ήλιου για να αποτεφρώσει εχθρικά πλοία. Αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσουν το Ρωμαϊκό Ναυτικό με θανατηφόρες συνέπειες. Οι ερευνητές όμως δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να αποδείξουν την ύπαρξή του ούτε αν δούλευε.
Για να βοηθήσει στην επίλυση των διαφωνιών από τους ιστορικούς, ο 12χρονος Brender Sener, κατασκεύασε μια μικρή εκδοχή της ακτίνας θανάτου του Αρχιμήδη και απέδειξε πως η ιδέα λειτουργεία και πως κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην μάχη.
Η ακτίνα θανάτου λέγεται πως χρησιμοποιήθηκε κατά των Ρωμαίων στην πολιορκία των Συρακουσών, που διήρκεσε από το 212 μέχρι το 213 π.Χ. Καθώς τα εχθρικά πλοία έφταναν στην ελληνική πόλη, οι υπερασπιστές της χρησιμοποίησαν τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη για να καταστρέψουν τα ρωμαϊκά πλοία.
Ανάμεσα στα τρομερά μηχανήματα που φημολογείται πως χρησιμοποιήθηκαν είναι και το περίφημο Νύχι του Αρχιμήδη, που σήκωνε τα πλοία των Ρωμαίων και τα έριχνε ξανά στο νερό από μεγάλο ύψος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Έλληνα ιστορικό Λουκιανό, ο Αρχιμήδης είχε τοποθετήσει καθρέφτες κατά μήκος του κόλπου των Συρακουσών, εστιάζοντας τις ακτίνες του ήλιου στα πλοία του εχθρού. Αυτό προκαλούσε μεγάλη άνοδο στην θερμοκρασία με αποτέλεσμα να τυλίγονται στις φλόγες.
Αρκετοί μελετητές, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Γάλλου φιλόσοφου Ρενέ Ντεκαρτ, απέρριψαν την ιδέα ως μυθοπλασία, ενώ άλλοι προσπάθησαν να κατασκευάσουν το όπλο με σχετική επιτυχία. Το 2005 μία ομάδα του MIT βρήκε πως το σχέδιο του Αρχιμήδη θα μπορούσε να πυρπολήσει ένα πλοίο σε μόλις 11 λεπτά.,
Ο μικρός μαθητής όμως, χωρίς εχθρούς για να πυρπολήσει, αρκέστηκε σε μια επιτραπέζια εκδοχή της ακτίνας θανάτου, κάνοντας χρήση μιας σειράς από κοίλους καθρέφτες και επιτραπέζιες LED λάμπες. Στο σχέδιό του βρήκε πως όταν χρησιμοποίησε τους ανακλαστήρες για να εστιάσει το φως από μια λάμπα 50W σε ένα κομμάτι χαρτόνι, η θερμοκρασία σημείωσε αύξηση κατά 2°C με κάθε πρόσθετο καθρέφτη, έως συνολικά τρεις καθρέφτες. Με την προσθήκη τέταρτου καθρέφτη, η θερμοκρασία σημείωσε τεράστια αύξηση κατά 8°C.
Στην συνέχεια επανέλαβε το πείραμα, αυτή τη φορά με λάμπα 100W. Εκεί είδε 4°C αύξηση για κάθε ένα από τους τρεις πρώτους καθρέφτες και 10°C αύξηση με τον 4ο καθρέφτη.
«Με βάση τα πειραματικά ευρήματά μου, συμφωνώ με την ομάδα του MIT και πιστεύω ότι με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας και μεγαλύτερους, πολλαπλούς καθρέφτες εστιασμένους σε τέλεια γωνία, η καύση θα μπορούσε να είναι δυνατή», γράφει ο νεαρός συγγραφέας της μελέτης.
Τελικά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι ιστορικές περιγραφές της χρήσης της Ακτίνας του Θανάτου στις αρχαίες Συρακούσες είναι εύλογες, ωστόσο δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά στοιχεία της Ακτίνας του Θανάτου του Αρχιμήδη εκτός από αυτά που καταγράφονται στα βιβλία των Αρχαίων Φιλοσόφων».
O Bennu, το πιο σημαντικό θραύσμα της ανθρωπότητας, αποκαλύπτει την προέλευσή μας!
Για τις προσπάθειές του, ο Sener έχει βραβευτεί με το Matthews Hall Annual Science Fair Gold Medal, το Physical Sciences Thames Valley Science and Engineering Fair Gold Medal και το London Public Library Award for Inspiring Children’s Interests in Science and Technology.
Καλή δουλειά μικρέ!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Οποιοι αμφισβητούν την αρχαία τεχνογνωσία και τεχνολογία είναι ηλίθιοι και άσχετοι. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την προέλευση τους σύμπαντος και την δημιουργία και προέλευση των παραλληλων συμπαντων. Όλα θαφτηκαν κάτω από τόνους ρασοφορας και όχι μόνο, καταπίεσης και προπαγάνδας.