Μελέτη του Ινστιτούτου Βιολογίας του Πανεπιστημίου Campinas της Βραζιλίας (IB-UNICAMP) διερεύνησε τη γενετική βάση πίσω από τις τεράστιες διαφορές μεγέθους μεταξύ των ειδών κητωδών, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις εξελικτικές τους προσαρμογές.

Με επικεφαλής τους γενετιστές Felipe Silva και Mariana Nery, η έρευνα επικεντρώθηκε στην περιοχή υποκινητή του γονιδίου NCAPG, αποκαλύπτοντας τον ρόλο του στη ρύθμιση του μεγέθους των κητωδών. Διαπίστωσαν ότι ενώ τα γιγάντια κητώδη παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα των πρωτεϊνών που ελέγχουν το μέγεθος, τα μικρότερα κητώδη αναστέλλουν αυτά τα γονίδια, περιορίζοντας την ανάπτυξή τους.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει μια γονιδιωματική βάση για τις τεράστιες διακυμάνσεις μεγέθους που παρατηρούνται στα κητώδη, προσφέροντας μια νέα προοπτική για την εξελικτική τους ιστορία.

Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη ρύθμιση του μεγέθους, καθώς οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ρυθμιστικές περιοχές που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καταστολή του καρκίνου στα κητώδη.

Παρά την προσδοκία υψηλότερων ποσοστών καρκίνου λόγω του μεγάλου αριθμού κυττάρων τους, τα γιγάντια κητώδη εμφανίζουν εντυπωσιακά χαμηλή συχνότητα καρκίνου.

Αναλύοντας τόσο κωδικοποιητικά όσο και μη κωδικοποιητικά τμήματα του γονιδιώματος των κητωδών, οι ερευνητές έφεραν στο φως σημαντικούς γενετικούς μηχανισμούς που διέπουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι γνώσεις αυτές όχι μόνο εμβαθύνουν την κατανόηση της βιολογίας των κητωδών, αλλά έχουν επίσης πιθανές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κητώδη καταστέλλουν τον σχηματισμό όγκων θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου, προσφέροντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν σε συγκεκριμένες γονιδιωματικές περιοχές.

Έτσι, η μελέτη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διαλεύκανση των γενετικών μυστηρίων των κητωδών, προσφέροντας παράλληλα πολλά υποσχόμενες προοπτικές για την ιατρική έρευνα.

Θαυματουργό χάπι αντιμετωπίζει μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του μαστού

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.