Τα Apple AirPods Pro θα αποκτήσουν μια νέα “λειτουργία ακουστικού βαρηκοΐας” με την κυκλοφορία του iOS 18, αργότερα μέσα στο έτος. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Mark Gurman του Bloomberg, ο οποίος είναι από τους πιο έμπειρούς και έγκυρους αναλυτές της βιομηχανίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για μια πιθανή λειτουργία ακουστικού βοηθήματος στα AirPods Pro. Η πρώτη φήμη εμφανίστηκε σε μια έκθεση της Wall Street Journal του 2021, αλλά προηγουμένως είχε διαμορφωθεί ως μια λειτουργία που θα ήταν αποκλειστική για ένα μοντέλο AirPods Pro επόμενης γενιάς.

Ωστόσο, η Apple τον Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε τη δεύτερη γενιά των AirPods Pro, ενώ η εταιρεία κυκλοφόρησε πιο πρόσφατα ένα ανανεωμένο μοντέλο με θύρα USB-C. O Gurman ισχυερίζεται ότι η λειτουργία για ακουστικό βαρηκοΐας θα είναι η επόμενη μεγάλη προσθήκη στα TWS της Apple.

Τα AirPods Pro προσφέρουν ήδη μια λειτουργία Conversation Boost, η οποία ενισχύει την ένταση και τη σαφήνεια των φωνών των ανθρώπων που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τον χρήστη. Ωστόσο, η Apple δεν έχει διαφημίσει τα ακουστικά ως συσκευή ακουστικών βοηθημάτων, επειδή αυτό θα απαιτούσε κανονιστική έγκριση από τον FDA.

Σύμφωνα με τον FDA, ένα ακουστικό βαρηκοΐας ορίζεται ως “οποιαδήποτε φορητή συσκευή που έχει σχεδιαστεί, προσφέρεται για το σκοπό αυτό ή παρουσιάζεται ως βοηθητική για άτομα με μειωμένη ακοή, ή αντισταθμίζει αυτή”. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει συσκευές με αγωγιμότητα αέρα και αγωγιμότητα οστού σε διάφορες μορφές (π.χ. πίσω από το αυτί, μέσα στο κανάλι ή στο σώμα).

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2022 ο FDA ενέκρινε μια νέα κατηγορία ακουστικών βαρηκοΐας που δεν χρειάζεται να τηρούν τις ίδιες αυστηρές νομικές απαιτήσεις. Η νέα κατηγορία ονομάζεται Προσωπικά προϊόντα ενίσχυσης ήχου (Personal sound amplification products – PSAPs).

Τα PSAP ορίζονται ως οποιοδήποτε “ηλεκτρονικό προϊόν που προορίζεται για καταναλωτές χωρίς προβλήματα ακοής για την ενίσχυση ήχων σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως για κυνήγι ή άλλες δραστηριότητες αναψυχής, και δεν προορίζεται για την παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα ακοής ή για την αντιστάθμιση προβλημάτων ακοής”.

Σε αντίθεση με τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα PSAP “δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τον μετριασμό ή την πρόληψη ασθενειών και δεν προορίζονται να επηρεάσουν τη δομή ή τη λειτουργία του σώματος”. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανονιστική ταξινόμηση ή κωδικός προϊόντος για τα προϊόντα αυτά και δεν υπάρχουν απαιτήσεις για νόμιμη καταχώριση από τους κατασκευαστές ή καταχώριση των προϊόντων αυτών στον FDA.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Apple θα χρειαστεί την έγκριση του FDA προκειμένου να προβάλει ρητούς ή σιωπηρούς ισχυρισμούς σχετικά με τη φημολογούμενη “λειτουργία ακουστικού βοηθήματος”, η οποία ενδέχεται να μην υιοθετήσει καν αυτή ακριβώς την ονομασία.

Εάν, για παράδειγμα, η Apple προτείνει στη συνέχεια ότι τα AirPods Pro απευθύνονται σε χρήστες με ορισμένους τύπους ή σοβαρότητα απώλειας ακοής/ελαττωμένης ακοής ή για χρήση ως εναλλακτική λύση σε ακουστικό βαρηκοΐας, τότε θα χρειαστεί ρυθμιστική έγκριση από τον FDA για να διατεθούν στην αγορά.

Η Apple πρόκειται να κάνει προεπισκόπηση του iOS 18 τον Ιούνιο στο ετήσιο Worldwide Developers Conference και αναπόφευκτα θα κυκλοφορήσει τη σημαντική ενημέρωση λογισμικού όταν κυκλοφορήσει η σειρά iPhone 16, η οποία είναι πιθανό να κάνει ντεμπούτο κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.