Για να αντιμετωπίσει την προοπτική των διψασμένων αστροναυτών στον Άρη, η NASA εξετάζει μια νέα πρόταση. Ο γνωστός διαστημικός οργανισμός θα αναπτύξει μια μέθοδο χρήσης συνθετικής βιολογίας για την απομάκρυνση των τοξικών υπερχλωρικών αλάτων από τα αποθέματα πάγου του Άρη, καθιστώντας έτσι το νερό κατάλληλο για πόση.

Ο ένοχος είναι μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται υπερχλωρικά άλατα. Πρόκειται για μόρια που περιέχουν το ιόν CLO₄. Δεν είναι τόσο συνηθισμένα στη Γη, επειδή το περιβάλλον του πλανήτη μας, που είναι άφθονο σε νερό και οξυγόνο, τείνει να τα καταστρέφει. Στον Άρη, η εικόνα είναι διαφορετική.

Η έλλειψη οξυγόνου και νερού – σε συνδυασμό με τον ανελέητο βομβαρδισμό της επιφάνειας με υπεριώδη και κοσμική ακτινοβολία επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια – έχει διαποτίσει το έδαφος με υπερχλωρικά άλατα, τα οποία έχουν επίσης εισχωρήσει στις υπόγειες αποθέσεις πάγου του πλανήτη.

Η νέα μέθοδος που προτείνεται στη NASA είναι η χρήση αυτού που ονομάζεται αναγεννητικό σύστημα μείωσης των υπερχλωρικών αλάτων. Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιεί τη βιολογία για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που είναι ικανά να τρέφονται με τα υπερχλωρικά άλατα και να τα μετατρέπουν σε οξυγόνο και χλωρίδιο.

Τα βακτήρια που είναι ικανά να το κάνουν αυτό δεν είναι καινούργια. Εμφανίζονται φυσικά στη Γη, αλλά δεν είναι κατάλληλα για αποστολή στον Άρη, οπότε η ερευνητική ομάδα θέλει να πάρει τα βασικά γονίδια που καταλύουν την αντίδραση και να τα βάλει στο στέλεχος 168 του Bacillus subtilis το οποίο είναι εγκεκριμένο για διαστημικές πτήσεις. Σύμφωνα με την ομάδα της NASA, μια τέτοια μέθοδος όχι μόνο θα ήταν εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και θα εξάλειφε άμεσα τα υπερχλωρικά άλατα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.