Το εξωτερικό ηλιακό σύστημα είναι τόσο μακριά από τον Ήλιο που τα τηλεσκόπιά μας δεν μπορούν εύκολα να δουν τι υπάρχει εκεί έξω.  Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πεδίο μικρών, παγωμένων βράχων, που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Αυτή είναι η ζώνη Kuiper, όπου βρίσκονται οι νάνοι πλανήτες Πλούτωνας, Έρις και Haumea. Πολύ πέρα από αυτό βρίσκεται το  Νέφος Oort, ένα τεράστιο σφαιρικό πεδίο μικρών βράχων που περικλείει ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα, το πραγματικό μέγεθος του οποίου είναι άγνωστο.

Από εκεί πιστεύεται ότι προέρχονται οι κομήτες μεγάλης περιόδου του Ηλιακού Συστήματος. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα παρουσίας πλανητών που προέρχονται από ξένα αστέρια. Ο θεωρητικός αστροφυσικός Amir Siraj του Πανεπιστημίου Princeton έχει υπολογίσει πόσοι ακριβώς εξωγήινοι πλανήτες μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, σε καθαρά μαθηματικό επίπεδο, θα μπορούσαν να υπάρχουν 1,2 πλανήτες με μάζα μεγαλύτερη από τον Άρη, 2,7 με μάζα συγκρίσιμη με αυτή του Άρη και 5,2 με μάζα συγκρίσιμη με αυτή του Ερμή.

Το όλο ερώτημα προέκυψε με την ανακάλυψη των λεγόμενων ελεύθερα αιωρούμενων πλανητών, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2000. Πρόκειται για πλανήτες που έχουν αποκολληθεί από το άστρο τους και έχουν βγει από τα συστήματα που τους φιλοξενεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
  ΕΔΩ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΊ ΚΑΝΕΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΉ ΥΛΗ;
  ΕΠΙΣΗΣ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΊ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ;
  ΕΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ, ΓΙ ΑΥΤΟ;

  Με εκτίμηση
  Χρήστος Μωλες

 2. ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΌΛΙΌ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ!

  Με εκτίμηση
  Χρήστος Μωλές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.