Το James Webb Space Telescope είναι ένα απίστευτο εργαλείο στα χέρια της επιστήμης που μπορεί να μας ξεκλειδώσει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του διαστήματος. Μας έχει δώσει χιλιάδες εικόνες από μακρινούς γαλαξίες, ενώ έχει καταφέρει να δει μέχρι και 380.000 χρόνια από την μεγάλη έκρηξη, κάτι που κανένα άλλο τηλεσκόπιο της ανθρωπότητας δεν έχει καταφέρει ξανά. Τώρα το James Webb έρχεται να μας δείξει φως σε πλανήτη!

Μια από τις τελευταίες ανακαλύψεις του James Webb, δίνει συνέχεια στο έργο του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA. Πριν από 8 χρόνια το Spitzer ανακάλυψε 7 πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι. Το αστέρι πήρε το όνομα TRAPPIST-1 από την επιστημονική κοινότητα. Απέχει από την Γη μόλις 40.7 έτη φωτός, που για τα κοσμικά μεγέθη είναι πολύ κοντά. Μάλιστα πρώτη φορά είχε ανακαλυφθεί πριν από 24 χρόνια.

Τώρα με το James Webb στο οπλοστάσιό τους οι επιστήμονες κατάφεραν να ερευνήσουν ένας από τους πλανήτες του άστρου, τον TRAPPIST-1 b. Το b δείχνει πως είναι ο δεύτερος πλανήτης του αστρικού συστήματος. Ο πλανήτης έχει παρόμοιο μέγεθος με την Γη.

Τα ευρήματα του James Webb και την ομάδας έδειξαν για πρώτη φορά πως αυτός ο πλανήτης εκπέμπει φως, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά σε κάποιον πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, που βρίσκεται τόσο κοντά. Το φως φαίνεται πως προέρχεται από θερμικές εκπομπές του πλανήτη.

Η NASA δήλωσε σε δελτίο Τύπου: «Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον προσδιορισμό του εάν οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μικρά ενεργά αστέρια όπως το TRAPPIST-1 μπορούν να διατηρήσουν ατμόσφαιρες που απαιτούνται για την υποστήριξη της ζωής.

«Είναι επίσης καλό για την ικανότητα του Webb να χαρακτηρίζει εύκρατους εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης χρησιμοποιώντας το MIRI.» Το MIRI είναι τα αρχικά για το Mid-InfraRed Instrument.

James Webb φως σε πλανήτη

Ο Thomas Greene, αστροφυσικός στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, δήλωσε: «Αυτές οι παρατηρήσεις εκμεταλλεύονται πραγματικά την ικανότητα του Webb στο μεσαίο υπέρυθρο».

Δυστυχώς όμως στον TRAPPIST-1 b δεν ανιχνεύθηκε ατμόσφαιρα, ενώ είναι παλινδρομικά κλειδωμένος με το άστρο του, που σημαίνει πως η μία πλευρά του έχει μόνιμη νύστα και η άλλη είναι πάντα στραμμένη προς το αστέρι του.

Παρουσιάστηκε ασπίδα που μας κάνει αόρατους!

«Υπάρχουν δέκα φορές περισσότερα από αυτά τα αστέρια στον Γαλαξία μας, όπως επίσης και αστέρια όπως ο Ήλιος, και είναι διπλάσιες πιθανότητες να έχουν βραχώδεις πλανήτες από αστέρια όπως ο Ήλιος», πρόσθεσε ο Greene.

«Αλλά είναι επίσης πολύ δραστήριοι – είναι πολύ φωτεινοί όταν είναι νέοι και εκπέμπουν φωτοβολίδες και ακτίνες Χ που μπορούν να εξαφανίσουν μια ατμόσφαιρα».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.