Αυτή τη στιγμή το πλαστικό και το γυαλί είναι η προεπιλογή για τις περισσότερες οθόνες, όμως αυτό ίσως αλλάξει σύντομα. Ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν διάφανο γυαλί από ξύλο, με πολύ πιο ανθεκτικές ιδιότητες.
Μια έκθεση του Scientific American δίνει τις λεπτομέρειες για την έρευνα του Lars Berglund, από το KTH Royal Institute of Technology της Σουηδίας , και των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Maryland. Η έρευνα παρουσιάζει ένα διάφανο ξύλο, που προήλθε μετά από χρόνια πειραμάτων και έρευνας, με την ομάδα να βλέπει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, με διαφορετικές εφαρμογές στην τεχνολογία.
Πως όμως κατάφεραν να κάνουν το ξύλο διάφανο; Η διαδικασία περιλαμβάνει την τροποποίηση και την αφαίρεση μιας ουσίας που ονομάζεται λιγνίνη. Αυτή η ουσία θυμίζει κόλλα και συγκρατεί τα κύτταρα που δημιουργούν “σωλήνες” για την μεταφορά του νερού και των θρεπτικών συστατικών στα δέντρα. Αυτή η ουσία δίνει και το καφέ χρώμα στους κορμούς. Οι ερευνητές αφαίρεσαν την λιγνίνη και στην συνέχεια την γέμισαν με ρητίνη, για να την καταστήσουν διάφανη.
Σύμφωνα με τον Lars Berglund και τον επικεφαλής επιστήμονα Liangbing Gu, φύλλα διαφανούς ξύλου, με πάχος 1 χιλιοστού, επιτρέπουν ως και 80%-90% την διέλευση του φωτός. Αυτή όμως η διαπερατότητα του φωτός, αρχίζει να μειώνεται όταν το πάχος του φύλλου πλησιάζει το ένα εκατοστό. Όμως, οι δοκιμές που έγιναν για να δουν πόσο ανθεκτικό είναι το υλικό, έδειξαν πως είναι 3 φορές πιο ισχυρό από το πλεξιγκλάς και 10 φορές πιο ισχυρό από το γυαλί.
Λόγω του λεπτού πάχους, που παρουσιάζει το φύλο ξύλου, το κάνει ιδανική εναλλακτική του γυαλιού και του πλαστικού, για τις οθόνες των τηλεφώνων μας. Φαίνεται να είναι και βιόσιμη λύση για την αντικατάσταση του γυαλιού στα παράθυρά μας, αν και στο πάχος του γυαλιού για παράθυρα, η εναλλακτική του ξύλου δεν θα είναι τόσο καθαρή και θα κάνει τα παράθυρα να φαίνονται πιο θολά. Όμως, παρουσιάζει και smart ιδιότητες, αφού αυτά τα παράθυρα θα μπορούν να αλλάξουν από διάφανα σε μη διάφανα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το διαφανές ξύλο δεν είναι ακόμα τόσο φιλικό προς το περιβάλλον όσο το γυαλί, καθώς η εποξειδική ρητίνη είναι ένα πλαστικό προϊόν που προέρχεται από πετρέλαιο. Αλλά οι δύο ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα υποκατάστατα όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου με ακτινοβολία UV και ένα πολυμερές βιολογικής βάσης που δημιουργείται από φλούδες εσπεριδοειδών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.