Σε μια προσπάθεια να απαλλάξει το Play Store από κακόβουλο λογισμικό και άχρηστες εφαρμογές, η Google συνεχίζει να σαρώνει δυνητικά επικίνδυνες εφαρμογές και τις αφαιρεί από το κατάστημα.

Οι εφαρμογές που προσφέρουν ψεύτικες υποσχέσεις και διανέμουν κακόβουλο λογισμικό βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο. Ωστόσο, μερικές φορές και οι μη κακόβουλες εφαρμογές αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω του αυτοματοποιημένου μηχανισμού αφαίρεσης στο Google Play Store.

Σε μια πρόσφατη εκκαθάριση, η Google αφαίρεσε αρκετές εφαρμογές “Cleaner”, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς SD Maid. Οι προγραμματιστές αυτών των εφαρμογών μοιράστηκαν όσα συνέβησαν στο Reddit και ενημέρωσαν τους άλλους χρήστες για την ξαφνική αφαίρεση των εφαρμογών και τον πλήρη τερματισμό του λογαριασμού τους από το Play Store.

Ειδικά για την εφαρμογή SD Maid, ο λόγος της αφαίρεσης αναφέρεται ως παραβίαση της πολιτικής “Stalkerware” της Google. Λαμβάνοντας υπόψη τον ισχυρισμό του προγραμματιστή, δεν υπάρχει καμία τέτοια λειτουργία που να τους επιτρέπει να παρακολουθούν την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα των χρηστών. Το κείμενο για την αιτία αφαίρεσης είναι αυτό:

“Εντοπίσαμε ένα μοτίβο υψηλού κινδύνου ή κατάχρησης που σχετίζεται με το Λογαριασμό προγραμματιστή σας και αναλαμβάνουμε αυτή την ενέργεια σύμφωνα με την ενότητα 8.3/10.3 της Συμφωνίας Διανομής για προγραμματιστές του Google Play.”

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες λέξεις στην περιγραφή της SD Maid που θα μπορούσαν να την έχουν κάνει να εμπίπτει στην κατηγορία των ύποπτων ή κακόβουλων εφαρμογών για τα εργαλεία αυτόματης αφαίρεσης του Google Play Store. Διαβάζωντας την περιγραφή της εφαρμογής, μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιες λέξεις-κλειδιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποψίες:

  • Περιηγηθείτε σε ολόκληρη τη συσκευή σας και χειριστείτε αρχεία μέσω ενός πλήρους εξερευνητή αρχείων.
  • Αφαιρέστε τα περιττά αρχεία από το σύστημά σας.
  • Διαχειριστείτε τις εγκατεστημένες εφαρμογές χρήστη και συστήματος.
  • Εντοπίστε αρχεία που ανήκαν προηγουμένως σε απεγκατεστημένες εφαρμογές.
  • Αναζήτηση αρχείων με βάση το όνομα, το περιεχόμενο ή την ημερομηνία.
  • Αποκτήστε μια λεπτομερή επισκόπηση του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής σας.
  • Βελτιστοποιήστε τις βάσεις δεδομένων.
  • Πραγματοποιήστε πραγματικό καθαρισμό εφαρμογών και αφαιρέστε αναλώσιμα αρχεία, ο οποίος αντικαθιστά αυτό που άλλοι μπορεί να αποκαλούν “καθαρισμό cache”.
  • Εντοπίστε διπλότυπες εικόνες, μουσική ή έγγραφα, ανεξάρτητα από το όνομα ή τη θέση τους.
  • Τρέξτε εργαλεία αυτόματα με χρονοδιάγραμμα ή μέσω widgets.

Οι περισσότεροι από τους προγραμματιστές εφαρμογών λένε ότι η Google επικαλέστηκε τον ίδιο λόγο πίσω από την αναστολή των εφαρμογών Cleaner τους. Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ακριβής λόγος. Η Google έχει προειδοποιήσει φέτος για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με τις εφαρμογές “Παραπλανητικής Συμπεριφοράς”. Οι εφαρμογές που δεν εξηγούν την ακριβή χρήση τους εμπίπτουν στην “Παραπλανητική Συμπεριφορά”.

Η πολιτική “Παραπλανητικής Συμπεριφοράς” του Google Play Store ισχύει κατά κάποιο τρόπο για τις εφαρμογές καθαρισμού (Cleaner) που παρουσιάζονται ως εφαρμογές ενίσχυσης της ταχύτητας της συσκευής. Ωστόσο, το θέμα με την πολιτική “Stalkerware” είναι λίγο πιο περίπλοκο. Όπως και να έχει, η Google γνωρίζει καλύτερα ποια εφαρμογή παραβιάζει τις πολιτικές του Play Store.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.