Μετά από μια τεράστια συνεδρίαση 72 ωρών, οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν σε μια ιστορική ρυθμιστική συμφωνία για τηνανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Με λίγες ώρες μετά την συμφωνία, οι όροι του νομοσχεδίου δεν είανι ακόμα διαθέσιμες, όμως η σημαντικότητα του είναι τεράστια.

“Αυτή η νομοθεσία θα αντιπροσωπεύει ένα πρότυπο, ένα μοντέλο, για πολλές άλλες δικαιοδοσίες εκεί έξω”, δήλωσε στην Washington Post ο Dragoș Tudorache, Ρουμάνος νομοθέτης που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το AI Act, “πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα επιπλέον καθήκον νοιάζεστε όταν το συντάσσουμε γιατί θα είναι επιρροή για πολλούς άλλους».

Με το νέο νομοσχέδιο θα οριστούν οι τρόποι ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον κοινωνικό αντίκτυπο. Οι τέσσερις κατηγορίες είναι το ελάχιστο, περιορισμένο, υψηλό και απαγορευμένο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μπουν όρια στην ανάπτυξη μοντέλων ΑΙ που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Για παράδειγμα, στην απαγορευμένη κατηγορία θα είναι οι χρήσεις που παρέχουν παρακολούθηση βιομετρικών δεδομένων, που παρακάμπτουν την βούληση του  χρήστη και που στοχεύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υπό προστασία. Φυσικά θα απαγορευτεί η χρήση σε κρίσιμες υποδομές, στην εκπαίδευση, σε νομικά θέματα και στην πρόσληψη εργαζομένων.

Τα διασημα chatbots όπως τα Bard, Bing και ChatGPT θα ενταχθούν στην κατηγορία περιορισμένου ρίσκου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλη μια φορά ξεκίνησε με τολμηρό τρόπο για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως ακριβώς είχε κάνει με το απόρρητο δεδομένων μέσω του GDPR», Δρ. Brandie Nonnecke, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολιτικής CITRIS στο UC Berkeley.

Αντίσταση υπήρχε από την Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία καθώς είχαν ενστάσεις σχετικά με τους κανόνες που καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να αναπτύξουν Θεμελιώδη Μοντέλα, γενικευμένα AI από τα οποία μπορούν να βελτιωθούν οι πιο εξειδικευμένες εφαρμογές. Οι τρεις χώρες ανησυχούν ότι οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ για τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να αναπτύξουν ανταγωνιστικά μοντέλα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο που πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους με απώτερο στόχο την αύξηση της ανθρώπινης ευημερίας», έγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο κανονισμών της για την τεχνητή νοημοσύνη. «Οι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη που διατίθενται στην αγορά της Ένωσης ή που επηρεάζουν με άλλον τρόπο τους πολίτες της Ένωσης θα πρέπει επομένως να βάζουν τους ανθρώπους στο επίκεντρο (να είναι ανθρωποκεντρικοί), ώστε να μπορούν να εμπιστεύονται ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται με τρόπο ασφαλή και συμβατό με τη νομοθεσία , συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Ταυτόχρονα, τέτοιοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι, αναλογικοί και να μην περιορίζουν ή εμποδίζουν άσκοπα την τεχνολογική ανάπτυξη», συνέχισε. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, αν και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παρούσα σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν όλες οι πιθανές χρήσεις ή εφαρμογές της που μπορεί να συμβούν στο μέλλον».

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την οριοθέτηση κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε η τελική μορφή του νομοσχεδίου να διασφαλήσει το δικαίωμα στην εργασία, κάτι που είναι από τους μεγαλύτερους φόβους από την αρχή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.