Η Huawei, πρόσφατα είχε προβεί στην επίσημη παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος λογισμικού. Αποκαλείται gpu turbo και υπόσχεται να βελτιώσει τις επιδόσεις των γραφικών στις τελευταίες και πιο πρόσφατες συσκευές που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Η συγκεκριμένη λειτουργία θα καταφθάσει στα smartphones ως ενημέρωση λογισμικού σε φάσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Στο συγκεκριμένο άρθρο, προσπαθούμε να κάνουμε μία παρουσίαση της συγκεκριμένης λειτουργίας, ενώ εξετάζουμε αν όντως προσφέρει τη βελτίωση που υπόσχεται. Τι κάνει όμως ακριβώς;

Από τότε που ανακοινώθηκε, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό ακριβώς το πράγμα. Ωστόσο εμείς, κρίναμε καλό να κοιτάξουμε την ανακοίνωση της εταιρείας αυτή καθεαυτή.

Με το gpu turbo, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις, βελτιώνοντας τη χρήση των πόρων software και hardware από το σύστημα. Το GPU Turbo, αυξάνει το επίπεδο των επιδόσεων της GPU σε Huawei smartphones, αρχής γενομένης από τα Huawei Mate 10 και P20 Series τον ερχόμενο Αύγουστο. Με το GPU Turbo εγκατεστημένο, το graphics processing efficiency βελτιώνεται κατά 60%, ενώ η συνολική κατανάλωση της ενέργειας μειώνεται κατά 30%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι διεργασίες που περιλαμβάνουν την επεξεργασία γραφικών, τείνουν να καταναλώνουν σημαντικά ποσά ενέργειας από τη συσκευή μας.

Όπως καταλάβατε πρόκειται για μία πολύ προσεκτική χρήση λέξεων στον ορισμό της συγκεκριμένης λειτουργίας. Μπορούμε δηλαδή να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μία αναβάθμιση που αφορά αποκλειστικά το λογισμικό της συσκευής. Και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να το αναμένετε, σε κάθε συσκευή με Kirin 970 και 960. Ακόμη και σε συσκευές μεσαίου κόστους θα το δούμε. Και αποτελεί μία ένδειξη ότι η huawei παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των συσκευών της μακροπρόθεσμα.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των συσκευών της Huawei:

Και αυτό, το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των συσκευών της Honor:

Όσον αφορά το πώς ακριβώς λειτουργεί το gpu turbo, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει να κάνει με την custom φύση των Kirin chipsets. Με απλά λόγια το gpu turbo, αποτελεί μία πρόσθετη βελτίωση λογισμικού, η οποία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο λειτουργικό ή σε μία συγκεκριμένη εφαρμογή, και στα graphics APIs, όπως το OpenGL και οι GPU drivers. Η βελτίωση που η εταιρία κατάφερε να επιτύχει έχει να κάνει, με αυτό που αποκαλούμε partial frame rendering.

Με απλούς όρους, οι διεργασίες που απαιτούν πόρους GPU, όπως τα παιχνίδια, τείνουν να έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προβλεψιμότητας και επανάληψης όσον αφορά το rendering. Επομένως, μέσω της λειτουργίας, ένα παιχνίδι, μπορεί να πει στην GPU, να δείξει ας πούμε, ποια μέρη της επόμενης συλλογής των frames θα είναι νέα και ποια μέρη βρίσκονται ήδη στη μνήμη. Για παράδειγμα, αν έχετε τον χαρακτήρα του παιχνιδιού σταθερό, χωρίς να τον μετακινήσετε, τα μόνα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν rendered από frame σε frame, είναι το κινούμενο γρασίδι, τα φύλλα ή ο ουρανός. Και αυτό είναι εν ολίγοις, που κάνει το GPU turbo, επιτρέπει στους προγραμματιστές, να δώσουν τη συγκεκριμένη πληροφορία στην GPU, πριν το frame γίνει rendered.

Έτσι, μειώνεται σημαντικά η εργασία που πρέπει να κάνει και εξοικονομεί πόρους. Μάλιστα σε στατικές σκηνές, μπορεί ακόμη και να απενεργοποιήσει τους πυρήνες κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση της μπαταρίας και στα επίπεδα της θερμοκρασίας της συσκευής χωρίς βέβαια να χάνει σε επιδόσεις.

Ωστόσο πρέπει να γίνει μία σημαντική διευκρίνηση σε αυτό το σημείο. Αν και η συγκεκριμένη λειτουργία υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα, έγκειται στους προγραμματιστές, το αν θα προβούν στη βελτίωση του κώδικα των εφαρμογών, ώστε αυτές να υποστηρίζουν τα νέα rendering instructions. Προς το παρόν, τα μόνα παιχνίδια που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι τα PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile PUBG και Mobile Legends: Bang Bang. Και πάνω σε αυτά έγιναν οι δοκιμές στις οποίες αναφερόμαστε παρακάτω.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το gsmarena.com, αυτό που κάνει το GPU Turbo της Huawei, δεν είναι ότι βελτιώνει τα μέγιστα frame rates. Αυτό που κάνει, είναι ότι πετυχαίνει μια smooth εμπειρία, ενώ έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα. Και το καλύτερο, είναι ότι εξοικονομείται και ενέργεια μπαταρίας, όταν είναι ενεργοποιημένο το feature.

Για να φθάσουν σε ένα συμπέρασμα, χρειάζονταν να βρούν έναν έγκυρο τρόπο καταγραφής των frame rates, με το Gamebench να φαίνεται ότι αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή. Όσον αφορά τις υπόλοιπες παραμέτρους των δοκιμών, να σημειώσουμε ότι περιλαμβάνουν τα δυο παιχνίδια που υποστηρίζουν τη λειτουργία GPU Turbo και τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Για το PUBG αυτό σημαίνει, HDR και απενεργοποίηση της επιλογής αυτόματης προσαρμογής των γραφικών, όταν τα frame rates πέφτουν πολύ, καθώς ήθελαν να δουν για πόσο αυτό θα γίνεται. Τέλος, στο Mobile Legends, έθεσαν και εκεί τα γραφικά στις μέγιστες δυνατές ρυθμίσεις.

Έτρεξαν μερικές δοκιμές πριν κάνουν την αναβάθμιση στο GPU Turbo και μερικές άλλες μετά την αναβάθμιση.

PUBG χωρίς το GPU Turbo

PUBG με το GPU Turbo

Mobile Legends: Bang Bang χωρίς GPU Turbo

Mobile Legends: Bang Bang με GPU Turbo

Παρά το γεγονός, ότι το GPU Turbo, μόλις πρόσφατα άρχισε να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του και τα παιχνίδια που το υποστηρίζουν είναι ελάχιστα, η βελτίωση που προσφέρει είναι εμφανής. Και το καλύτερο, έρχεται και σε προηγούμενες συσκευές. Πιο αναλυτικά και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο της πηγής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.