Ένα παράξενο άστρο στον Γαλαξία αποκαλύπτει και κρύβει στοιχεία για την έκρηξη ενός γιγάντιου αστεριού που υπήρχε στη θέση του πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, την εποχή δηλαδή που το σύμπαν μόλις ξεκινούσε.

science

Η χημική σύνθεση του άστρου αυτού που είναι γνωστό ως J0931+0038 είναι τόσο παράξενη που δεν μπορεί παρά να αποτελείται από τα απομεινάρια ενός τεράστιου άστρου, ενός τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερου σε μάζα από τον Ήλιο.

Και αυτό είναι ακόμα πιο περίεργο. Ένα αστέρι τόσο μεγάλης μάζας θα έπρεπε, σύμφωνα με τη θεωρία, να έχει καταρρεύσει απευθείας σε μια μαύρη τρύπα όταν πέθανε. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, λέει ο αστρονόμος Alex Ji του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Ό,τι κι αν συνέβη τότε, πρέπει να ήταν εκπληκτικό.

Οι χημικές ουσίες των άστρων μπορούν να μας πουν πολλά για την ιστορία τους. Ο J0931+0038 είναι ένας ερυθρός γίγαντας χαμηλής μάζας, που βρίσκεται στην περιοχή του διαστήματος γνωστή ως γαλαξιακό φωτοστέφανο. Στο γαλαξιακό φωτοστέφανο μπορούν να βρεθούν πολλά πολύ παλιά, παράξενα αστέρια, γι’ αυτό και οι αστρονόμοι συχνά αναζητούν εκεί στοιχεία για το πρώιμο Σύμπαν.

Το άστρο φαίνεται να αποτελείται από μια χημική σύνθεση, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν. Ήταν εκπληκτικά χαμηλό σε στοιχεία, όπως το νάτριο και το αλουμίνιο, αλλά πλούσιο σε στοιχεία όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος. Και στη συνέχεια, οι συγκεντρώσεις στοιχείων βαρύτερων από το σίδηρο, όπως το παλλάδιο, ήταν πολύ υψηλότερες από ό,τι θα έπρεπε. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί εξηγούν οι επιστήμονες. Δεν τα έχουμε δει ποτέ πριν όλα αυτά τα στοιχεία μαζί στο ίδιο άστρο, λέει η αστρονόμος Jennifer Johnson του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η ομάδα δίνει τη δική της θεωρία για το πως υπάρχει αυτή πλειοψηφία των μετάλλων που βρέθηκαν στο J0931+0038. Ένα άστρο 50 έως 80 φορές μεγαλύτερης μάζας από τον Ήλιο που εξερράγη, εκτίναξε τα σωθικά του στο διάστημα και άφησε πίσω του ένα νέφος υλικού από το οποίο γεννήθηκε το J0931+0038.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.