Πως ελέγχουμε για Anti-Rollback Protection
Όταν μιλάμε για το γεγονός ότι το anti-rollback protection εμποδίζει μια συσκευή από το να bootάρει παλαιότερο και μη ασφαλές software, εννοούμε ότι το verified Boot αναγνωρίζει την ύπαρξη παλαιότερου λογισμικού. Το πως αυτή η ανίχνευση λειτουργεί έγκειται στο ότι το Verified Boot έχει ένα rollback index που συγκρίνεται με το rollback index των ROM που θες να εγκαταστήσεις.
- Αν το τρέχον rollback index είναι μικρότερο από το rollback index στα images που θες να κάνεις flash, τότε τα images θα γίνουν flash και το τρέχον rollback index θα αυξηθεί για να ταιριάξει με το νέο rollback index.
- Αν το τρέχον rollback index είναι ίσο με το rollback index στα αρχεία που θέλεις να κάνεις flash, τότε θα γίνουν flash και δεν θα αλλάξει το rollback index.
- Αν το τρέχον rollback index είναι μεγαλύτερο από το rollback index στα αρχεία που θέλεις να κάνεις flash, τότε δεν μπορεί να γίνει η εγκατάσταση αν κάνεις flash μέσω fastboot ή Mi Flash. (Το TWRP δεν ελέγχει για rollback indexes πριν το flashing για αυτό όλα τα bricks σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα του downgrading μέσω TWRP)
Τώρα που έχεις κατανοήσει καλύτερα τι είναι το rollback index ας δούμε πως μπορούμε να διαπιστώσουμε την τιμή του τόσο στη συσκευή όσο και στο image που θες να κάνεις flash.
Πως να διαπιστώσεις το τρέχον rollback index:
- Reboot σε fastmode
- Εισάγετε την ακόλουθη εντολή fastboot getvar anti
- Αν το αποτέλεσμα είναι κενό, τότε το anti-rollaback δεν έχει ενεργοποιηθεί. Αν βλέπετε έναν αριθμό, τότε αυτό είναι το τρέχον rollback index
Πως να διαπιστώσεις το rollback index των images:
- Κατεβάστε τη ROM που προσπαθείτε να εγκαταστήσετε. Η recovery ROM έχει πάντα το όνομα της συσκευής στο filename και τελειώνει με .zip. Η fastboot ROM έχει πάντα την κωδική ονομασία της συσκευής στο filename και τελειώνει σε .tar.gz.
- Αποσυμπιέστε τα flash-all.bat από το .tar.gz. Το 7Zip μπορεί εύκολα να το χειριστεί.
- Ανοίξτε το flash-all.bat σε έναν text editor όπως το Notepad++ και ψάξτε για την εξής γραμμή set CURRENT_ANTI_VER=#
- Αυτός ο αριθμός (#) είναι το rollback index της MIUI έκδοσης που θέλεις να φλασάρεις. Αν αυτός ο αριθμός είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το τρέχον rollback index τότε είναι ασφαλές το flash μέσω TWRP, Mi Flash. Αν ο αριθμός είναι μικρότερος από το τρέχον rollback index, τότε μην κάνετε flash αυτή τη ROM μέσω TWRP.
Και ας κλείσουμε με ένα χρήσιμο FAQ:
Τι κάνω αν έχω μπρικάρει τη συσκευή;
- Αν έχεις μπρικάρει τη συσκευή σου με το anti-rollback protection, έχεις πολύ λίγες επιλογές: Στείλε τη συσκευή σου σε ένα εξουσιοδοτημένο κέντρο επισκευής. Τα εξουσιοδοτημένα κέντρα έχουν πρόσβαση για να κάνουν restore τη συσκευή μέσω EDL mode.
- Ήλπιζε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεπεραστεί το EDL authorization προκειμένου εσύ να επαναφέρεις τη συσκευή σου.
Όπως μπορείς να δεις, το να μπρικάρεις το smartphone με το anti-rollback protection δεν είναι αστεία πράγματα. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.
Τι κάνω αν δεν θέλω να την μπρικάρω;
- Μην κάνεις flash μια MIUI έκδοση με rollback index μικρότερο από το τρέχον rollback index της συσκευής.
- Μην κάνεις Flash μια επίσημη MIUI Global ROM σε μια κινέζικη συσκευή με κλειδωμένο bootloader.
Μπορώ να εγκαταστήσω AOSP ROMs, kernels, Magisk, Xposed, Substratum, ARISE και άλλα mods;
- Ναι
Μπορώ να πραγματοποιήσω αλλαγή μεταξύ MIUI Global Stable, MIUI Global Developer, MIUI China Stable και MIUI China Developer;
- Ναι, αλλά θα πρέπει να συγκρίνεις τα rollback indexes πριν την εγκατάσταση μιας παλαιότερης έκδοσης του MIUI.
Γιατί η Xiaomi δεν απενεργοποιεί την anti-rollback προστασία όταν ξεκλειδώνει ο bootloader;
- Καλή ερώτηση
Γιατί η Xiaomi κάνει hard brick της συσκευή αν ενεργοποιηθεί το anti rollback protection, ενώ η Google δεν το κάνει;
- Ακόμα μια καλή ερώτηση
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.