Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να προτείνει ένα νομοσχέδιο για το ψηφιακό ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους. Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει τη νομική βάση για τις τρέχουσες τεχνικές εργασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την εικονική έκδοση ενός τραπεζογραμματίου ή κέρματος ευρώ.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν εικονικό χρήμα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπονομευθούν από την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει εμπνεύσει τις αποκαλούμενες Big Tech εταιρείες να εξετάσουν τρόπους εισόδου στην αγορά πληρωμών.

Παρόλο που οι πολιτικές και ρυθμιστικές αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σκότωσαν αυτό το σχέδιο, η ευρύτερη αυτή ώθηση έχει τρομάξει τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ διεξάγει επί του παρόντος εσωτερικά πειράματα με το ψηφιακό ευρώ και αναμένει να αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα prototype στα τέλη του 2023. Στη συνέχεια, τα ηγετικά στελέχη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν πρέπει να προωθηθεί η κοπή ενός ψηφιακού ευρώ. Εάν το κάνουν, το εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να είναι έτοιμο το 2025.

Μια δημόσια διαβούλευση πρόκειται να προκύψει από το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Το ερωτηματολόγιο της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό ευρώ, όπως για παράδειγμα στη διεκπεραίωση καθημερινών πληρωμών. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των επιπτώσεων για να εκτιμηθεί ποιες διασφαλίσεις απαιτούνται για να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι τράπεζες, για παράδειγμα, φοβούνται ότι οι αποταμιευτές θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους στο ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα με το πάτημα ενός κουμπιού, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα online bank run. Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αυτό που θα έχει τον τελικό λόγο για το αν χρειάζεται ένα ψηφιακό ευρώ, οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής στην Επιτροπή και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ήδη πεπεισμένοι.

Η Γερμανία και η Γαλλία προέτρεψαν πέρυσι την ΕΚΤ να επιταχύνει τη διαδικασία εν μέσω φόβων ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να μείνει πίσω. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε το ταξίδι της προς ένα ψηφιακό γουάν το 2014.

Και όμως η Vodafone θέλει η Google και το Facebook να πληρώσουν επειδή καταναλώνεις πολλά GB!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.