Η ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση μοναχά την αύξηση της τιμής τους ή την υιοθέτησή τους από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, σαν μορφή αποδεκτής μορφής πληρωμής. Ταυτόχρονα με την νόμιμη ανάπτυξη των Bitcoin και άλλων e-coin, η χρήση τους για παράνομους σκοπούς αυξάνεται θεαματικά.
Η ανωνυμία που προσφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα όσον αφορά τους μετόχους της συναλλαγής αλλά και η ευκολία με την οποία πλέον κάποιος αποκτά ένα ψηφιακό πορτοφόλι αποτελεί το απόλυτο κίνητρο για τους κυβερνοεγκηλματίες. Δεν είναι κρυφό, πως το ransom από τα πιο επιθετικά ransomware των τελευταίων ετών – WannaCry, Petya, LeakerLocker, Locky, Cerber – πληρώθηκε σε Bitcoin.
Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι πως οι συγκεκριμένοι εγκληματίες χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τα ελεφαντιαία ποσά που συγκεντρώνουν μέσω των ψηφιακών αυτών νομισμάτων.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των εμπόρων ναρκωτικών και άλλων εγκληματιών οι δημιουργοί των ransomware χρησιμοποιούν διάφορες οργανώσεις οι οποίες υπόσχονται ανώνυμη εξαργύρωση των bitcoin, αλλά και το μαγείρεμα των ποσών αυτών ώστε να φαίνονται ως νόμιμα εισοδήματα.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τρεις αναλυτές της Google, αποκαλύπτει πως περισσότερο από το 95% των πληρωμών που συγκεντρώθηκαν από τα ransomware των ετών 2014-2017 έγινε από μια ρωσική οργάνωση ανταλλαγής bitcoin, την BTC-e.
Μάλιστα, δύο μέρες πριν οι ερευνητές της Google δώσουν στη δημοσιότητα τα ευρήματά τους, ένας εκ των ιδρυτών του BTC-e, ο Alexander Vinnik, συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία με την κατηγορία του “μαγειρέματος” πληρωμών bitcoin άνω των 4 εκατομμυρίων δολλαρίων.
Διαφαίνεται λοιπόν πως η ραγδαία ανάπτυξη των e-coin δε τραβά μονάχα τα βλέμματα επίδοξων χρηματιστών ή των ενημερωμένων καταναλωτών μα και όλων όσων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν παράνομες χρηματικές συναλλαγές. Τα τεράστια ποσά που μεταφέρονται καθημερινά μέσω Bitcoin ή του ταχύτατα αναπτυσσόμενου Ethereum ίσως να είναι και υπεύθυνα για την απότομη αύξηση της τιμής των εν λόγω νομισμάτων.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.