Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και με αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Μπορεί να τεχνητή νοημοσύνη να έχει τεράστιες δυνατότητες να μας πάει ένα βήμα πιο μπροστά, όμως ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι τεράστιος.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, υπογραμμίζει πως στα περισσότερα σενάρια η τεχνητή νοημοσύνη θα χειροτερεύσει δραματικά τις ανισότητες στην κοινωνία. Συνεχίζει προτρέποντας του υπεύθυνους για την χάραξη της πολιτικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την τεχνητή νοημοσύνη, να λάβουν μέτρα, ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Δήλωσε πως:
“Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα οδηγήσει σε πρόοδο χωρίς αποκλεισμούς και όχι σε εντατικοποίηση των διαιρέσεων και της αστάθειας.”
Το 40% που έδωσε το ΔΝΤ σαν ποσοστό ήταν το καλό σενάριο, όμως αναμένονται πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις που φτάνουν το 60% στις πιο προηγμένες οικονομίες. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, το ΔΝΤ αναμένει βελτίωση παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο. Στις άλλες περιπτώσεις όμως, ο ανθρώπινος ρόλος θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, με άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας. Βέβαια και στην πρώτη “θετική” περίπτωση, αν η παραγωγικότητα ανά άτομο ανέβει, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερο προσωπικό, που θα οδηγήσει πάλι σε μείωση των θέσεων εργασίας.
Το One UI 6.1 βελτιώνει τη ζωή της μπαταρίας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, το ΔΝΤ υπολογίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει μόλις το 26% των θέσεων εργασίας, ένα ποσοστό που δεν είναι καθόλου μικρό.
Έχουμε δει και την έκθεση της Goldman Sachs, μέσα στο 2023, στην οποία αναφέρθηκε πως θα υπάρχει μείωση 300.000.000 θέσεων εργασίας, τα επίμενα χρόνια. Η Georgieva πρόσθεσε πως στο μέλλον μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, όμως εμείς δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι.
Γενικότερα, τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων εταιριών θα δουν μεγάλη αύξηση στα εισοδήματά τους, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ οι απλοί εργαζόμενοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα μείνουν πίσω, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους», είπε η κ. Γκεοργκίεβα. “Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση της τεχνητής νοημοσύνης πιο περιεκτική, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας την ανισότητα”.
Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται λίγο πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αύξησή της θα είναι ένα από θα θέματα που θα συζητηθούν από τους παγκόσμιούς ηγέτες και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Οι ηγέτες ανά τον κόσμο έχουν συμφωνήσει σε ένα πρώτο πλαίσιο για την νομοθεσία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, όμως κατά την γνώμη μας είμαστε πολύ μακριά από την διασφάλιση των πολιτών και την διατήρηση ενός καλού επίπεδου ζωής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.