Μια νέα δέσμευση για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης έγινε την περασμένη βδομάδα από παγκόσμιες κυβερβήσεις και τεχνολογικούς κολοσσούς. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, υποσχέθηκαν επενδύσεις στην έρευνα, τις δοκιμές και την ασφάλεια. Όμως υποσχέθηκαν και την δημιουργία ενός διακόπτη εξόντωσης (kill switch) για την AI.
Amazon, Google, Meta, Microsoft, OpenAI και Samsung, ήταν μεταξύ των εταιριών που ανέλαβαν ευθύνες, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές, για να αποτρέψουν την τεχνητή νοημοσύνη από την χρήση βιολογικών όπλων, παραπληροφόρηση και αυτοματοποιημένες επιθέσεις στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το Reuters.
Οι εταιρίες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν διακόπτη εξόντωσης (kill switch) της AI, που θα σκοτώνει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, σε πετίπτωση καταστροφικών ενεργειών.
«Δεν μπορούμε να υπνοβατούμε σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης ελέγχεται από λίγους ανθρώπους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μια δήλωση . «Το πώς θα ενεργήσουμε τώρα θα καθορίσει την εποχή μας».
Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες τεχνολογίας, σηματοδοτούν την τελευταία σειρά προσπαθειών για την δημιουργία κανόνων και μέτρων ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι εταιρίες έχουν ήδη διαθέσει εργαλεία για την παρακολούθηση ασφαλείας υποδομών, εντοπισμό καρκίνου, διδασκαλία και άλλα, μέσω chatbots όπως τα ChatGPT, Gemini, Claude, Copilot κτλ.
Όμως, οι ειδική της τεχνητής νοημοσύνης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, παρά τις δεσμεύσεις για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η ανάπτυξή της έχει ακραίους κινδύνους.
«Η ανταπόκριση της κοινωνίας, παρά τα υποσχόμενα πρώτα βήματα, δεν είναι ανάλογη με την πιθανότητα ταχείας, μετασχηματιστικής προόδου που αναμένεται από πολλούς ειδικούς», έγραψε μια ομάδα 15 ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοπόρου της τεχνητής νοημοσύνης Geoffrey Hinton , στο περιοδικό Science νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα. «Υπάρχει ένας υπεύθυνος δρόμος, αν έχουμε τη σοφία να τον ακολουθήσουμε».
Απίστευτο! 48 ευρώ για δωρεάν μεταφορικά skroutz το χρόνο!
Πάντως, το να βάζεις τις εταιρίες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης, να επιβλέπουν τις δημιουργίες τους, είναι σα να βάζεις τον λύκο να προσέχει τα πρόβατα. Ο Geoffrey Hinton έχει προειδοποιήσει και εμείς συμφωνούμε μαζί του. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να επιβλέπει την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία και την ανθρωπότητα, ώστε να αποτρέπει όσα έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Εσείς τι λέτε;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.