Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον παρουσίασαν πρόσφατα ένα αξιόλογο εργαλείο λογισμικού γνωστό ως DeepSqueak. Το πρόγραμμα μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα, να επεξεργαστεί και να ταξινομήσει τριξίματα αρουραίων και ποντικιών. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η γνώση των “συνομιλιών” των τρωκτικών μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τους ερευνητές των ζώων. 

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι θεμελιώδεις μονάδες στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι μελέτες που βασίζονται σε έρευνα ποντικών και αρουραίων έχουν κερδίσει περίπου 75 βραβεία Νόμπελ στην υγεία και τη φυσιολογία. Οι αρουραίοι, ειδικότερα, είναι έξυπνοι και επικοινωνιακοί και η κατανόηση της επικοινωνίας τους θα μπορούσε να προσθέσει ένα χρήσιμο επίπεδο δεδομένων σε αμέτρητες μελέτες. Εάν ένας αρουραίος αποφεύγει τη νόστιμη ζάχαρη σε ένα πείραμα, για παράδειγμα, το κάνει επειδή είναι αποπροσανατολισμένος ή επειδή γνωρίζει τις συνέπειες της κατανάλωσης;

Ιστορικά, η μελέτη των επικοινωνιών των αρουραίων ήταν δύσκολη και ανέφικτη. Οι αρουραίοι επικοινωνούν σε μεγάλο βαθμό στις υπερηχητικές συχνότητες που τα ανθρώπινα αυτιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν, και ακόμη και με εξειδικευμένα μικρόφωνα, η κατηγοριοποίηση των σημαντικών σημείων στις ηχογραφήσεις είναι μια εξαιρετικά κουραστική διαδικασία.

Το DeepSqueak στοχεύει να τα αλλάξει όλα αυτά. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Russell Marx και Kevin Coffey από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, χρησιμοποιεί εξελιγμένους αλγόριθμους deep learning (εξ ου και το όνομα DeepSqueak) για να επιλέγει αυτόματα τα ηχομηνύματα των τρωκτικών από ακατέργαστες ηχογραφήσεις, να τα συγκρίνει με ηχογραφήσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, και μάλιστα να ψάχνει για μοτίβα. Σήμερα δεν είναι γνωστά πολλά για το τι σημαίνουν όλα αυτά τα τριξίματα, αλλά ο Coffey ελπίζει ότι όταν αρκετοί βιολόγοι θα συγκεντρώσουν αρκετές ηχογραφήσεις, θα εμφανιστεί ένα είδος αλφάβητου για τα ποντίκια, μια σύγχρονη “Στήλη της Ροζέτας”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.