Οι κατασκευαστές smartphone συσκευών αγαπούν να φθάνουν την τεχνολογία στα όριά της και με την πάροδο του χρόνου η μάχη μεταξύ τους είναι όλο και πιο έντονη, με απώτερο σκοπό να μας προσφέρουν τις υψηλότερης ανάλυσης οθόνες ή κάμερες με τα περισσότερα megapixels. Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε δει τους κατασκευαστές να ανταγωνίζονται ως προς το ποιος θα προσφέρει το καλύτερο refresh rate στην οθόνη. Πλέον η Samsung, βρίσκονται μπροστά από τους άλλους, προσφέροντας τη σειρά Samsung Galaxy S20 με 120Hz οθόνη.  Γιατί όμως η υλοποίηση της Samsung είναι καλύτερη έναντι των ανταγωνιστών της;

Όλες οι video screens λειτουργούν παρουσιάζοντας μια σειρά από στατικές εικόνες σε γρήγορη διαδοχή, αρκετά γρήγορα που να σου δίνουν την αίσθηση της κίνησης. Συνήθως, σε ένα smartphone, αυτό συμβαίνει 60 φορές το λεπτό ή στα 60Hz. Αν και τα hertz μπορούν να μετρήσουν κάθε επαναλαμβανόμενη κίνηση, για το σκοπό μας εδώ, είναι περισσότερο ή λιγότερο συνώνυμο με τα frames ανά δευτερόλεπτο.  Ενώ αλληλεπιδράς με την οθόνη του smartphone σου που λειτουργεί στα 60Hz, η εικόνα φαντάζει ιδιαίτερα καλή. Ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το τηλέφωνό σου, ίσως κάποιες φορές διαπιστώσεις κάποιο lag, σε γενικές γραμμές όμως η αίσθηση της κίνησης είναι επιτυχημένη – κάνεις swipe μεταξύ των εφαρμογών, τραβάς προς τα κάτω τα notifications και γενικώς όλα τα στοιχεία του UI εμφανίζονται να ανταποκρίνονται καλά στον έλεγχό σου.

Αλλά, απλά επειδή κάτι μοιάζει αρκετά καλό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο. Σκέψου την επανάσταση που συντελέστηκε όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι υψηλής ανάλυσης οθόνες. Η αποστολή μηνύματος σε ένα τηλέφωνο με 720p οθόνη, είναι πολύ εύκολη υπόθεση και πλήρως αναγνώσιμο, αλλά όσο ανεβαίνουμε σε ανάλυση, δηλαδή 1080p ή ακόμη και 1440p, τότε η εμπειρία σου κορυφώνεται και η εικόνα είναι “κρύσταλλο”. Τα smartphones με 90Hz refresh rate οθόνες έκαναν το ντεμπούτο τους πίσω στο 2018, με το Rog Phone. Σε σύγκριση με μια 60Hz οθόνη, οποιαδήποτε κίνηση βλέπεις σε ένα 90Hz panel, δημιουργείται με 50% περισσότερα frames. Και επειδή όλα τα frames παρουσιάζονται την ίδια χρονική χρονική στιγμή, το μάτι δεν πρέπει να καλύψει το κενό τόσο πολύ, με αποτέλεσμα το τελικό effect να είναι ένα πιο smooth animation.

Αυτή η βελτίωση γίνεται περισσότερο ορατή, όταν μεταβαίνουμε στις 120Hz οθόνες, σαν αυτές που βρίσκουμε στην οικογένεια Samsung Galaxy S20. Λειτουργώντας δυο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με μια 60Hz οθόνη, η αίσθηση της κίνησης επιτυγχάνεται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε και ένα σαφές μειονέκτημα. Αν και η 120Hz οθόνη στο Samsung galaxy S20 μπορεί να αγγίζει την τελειότητα, καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας και επεξεργαστική ισχύ για την μετακίνηση όλων αυτών των pixels. Για αυτό, οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή: είτε να απολαύσουν το υψηλής ανάλυσης  1440p panel στο  standard 60Hz ή να μειώσουν λίγο την ανάλυση στα 1080p και να λειτουργούν την οθόνη στα 120Hz.

Φυσικά, ακόμη και το πιο smooth refresh rate στο κόσμο δεν έχει σημασία, αν το τηλέφωνο δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκριση. Περιορίζοντας την ανάλυση στα 1080p βοηθάει κάτι τέτοιο, αλλά η Samsung υποβοηθά το S20 με έναν extra-high-refresh-rate touchscreen sensor που λειτουργεί στα 240Hz. Αυτό επιτρέπει  το handset να παρακολουθεί την θέση του δακτύλου, ακόμη πιο γρήγορα από ότι μπορεί να ενημερώσει την 120Hz οθόνη, προσφέροντας σε εσένα τον απόλυτο έλεγχο της δράσης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.