Ενα φτερό από ένα πτηνό της Νέας Ζηλανδίας, που έχει αξαφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό, έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού  πουλήθηκε για $28.400, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών που έκανε την πώληση. Έγινε έτσι το ακριβότερο φτερό του κόσμου!

Το φτερό ανήκει το πτηνό hula, που εντοπίστηκε τελευταία φορά στις αρχές του 20ού αιώνα. Αντίστοιχα φτερά είχαν πουληθεί στο παρελθόν για 5.100 δολάρια, σύμφωνα με τον Οίκο Δημοπρασιών Webb.

Όμως, το τελευταίο φτερό Hula, έσπασε τα προγνωστικά που έλεγαν πως θα φτάσει τα $1.830. Όχι μόνο έπιασε μεγαλύτερη τιμή, αλλά και έσπασε κάθε ρεκόρ, ώστε να γίνει το πιο ακριβό φτερό στον κόσμο.

«Αυτό το σπάνιο φτερό huia είναι ένα όμορφο παράδειγμα της φυσικής ιστορίας της Aotearoa και μας θυμίζει την ευθραυστότητα του οικοσυστήματος μας»,  δήλωσε η Leah Morris, επικεφαλής διακοσμητικών τεχνών στον οίκο δημοπρασιών με έδρα το Ώκλαντ.

Το μέλος της οικογενείας hula, που είχε αυτά τα φτερά, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και για κυνηγήθηκε για τα φτερά του, κάτι που αποδείχθηκε μοιραίο για το είδος. Για τους Μαορί, τα φτερά του hulα ήταν σημάδι υψηλής κοινωνικής θέσης και η λευκή άκρη του φτερού του, χρησιμοποιήθηκε συχνά για τελευταουργικές ενδυμασίες. Μόνο οι υψηλά ιστάμενοι στην κοινωνία των Μαορί μπορούσαν να το φορούν στα μαλλία τους ή στα αυτιά τους, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.

ακριβότερο φτερό
Ένας αρχηγός των Μαορί φοράει ένα φτερό huia στα μαλλιά του Αρχείο Bettmann

Τα φτερά ήταν αντικείμενο που έδειχνε πλούτο και συχνά ανταλλάσονταν με άλλα πολίτιμα αγαθά ή προσφέρονταν ως δώρα για να δείξουν φιλί α και σεβασμό.

Όμως δεν ήταν μόνο οι Μαορί που κηνύγησαν το είδος. Οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, θεώρησαν το Hula ως σύμβολο κύρους. Τα χρησιμοποίησαν για αξεσουάρ μόδας, ενώ βαλσαμωμένα hula τοποθετήθηκαν σαν διακόσμηση σε σπίτια πλουσίων.

Σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, οι Μαορί και οι Ευρωπαϊοι κυνηγολι, σκότωναν τα hula σε μεγάλους αριθμούς, κατά τον 19ο αιώνα, για να πουλήσουν φτερά και δέρμα σε συλλέκτες και εμπόρους μόδας.

Η «θανατηφόρα δημοτικότητα» των huia φέρεται να αυξήθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο  Δούκας και η Δούκισσα της Υόρκης φωτογραφήθηκαν  φορώντας φτερά στα καπέλα τους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Ζηλανδία το 1901.

Αυτό έκανε τους πάντες να θέλουν φτερά hula, που λίγο μετά εξαφανίστηκαν. Οι προσπάθειες διάσωσης που έκαναν επιστημονικές ομάδες στις αρχές του 1900, απέτυχαν. . Σύμφωνα με το μουσείο, ένα κυβερνητικό σχέδιο να στείλει τα πουλιά σε νησιά ανοιχτής θαλάσσης είχε ως αποτέλεσμα εκείνοι που συνέλεξαν τα πουλιά να τα πουλήσουν ως νεκρά δείγματα, προσθέτοντας ότι ήταν πιο «κερδοφόρο» από το να τα κρατήσουν στη ζωή.

«Κρυμμένες δομές» ανακαλύφθηκαν κάτω από την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης!

Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές έπρεπε να παράσχουν άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Κληρονομιάς της Νέας Ζηλανδίας πριν από την πώληση της Δευτέρας. Ως αντικείμενο εθνικής σημασίας, το φτερό μπορούσε να αγοραστεί μόνο από εγγεγραμμένους συλλέκτες και δεν μπορεί να πωληθεί σε τρίτους, εκτός της χώρας, χωρίς άδεια από το υπουργείο.

Στο περελθόν είχαμε δει την πώληση βαλσαμωμένου ζευγαριού hula, να φτάνει τα $280.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.