Η νομική οδός είναι η τελευταία λύση για μια εταιρία ώστε να διεκδικήσει αυτά που πιστεύει ότι τις ανήκουν και της αξίζουν. Όλοι θυμόμαστε την παρουσίαση του iPhone πρώτης γενιάς το 2007. Μια από τις ποιο αξιομνημόνευτες φράσεις του, όταν τελείωσε την παρουσίαση της τεχνολογίας του multitouch είπε: “and boy have we patent it”.
Τώρα όλοι ξέρουμε ότι η Apple δεν ανακάλυψε το multitouch. Αυτό που έκανε η apple ήταν ακριβώς αυτό που είπε ο Jobs στην παρουσίαση, ότι ακριβώς έκανε και ο Thomas Edison κλέβοντας την δόξα από τον Nikola Tesla. Όπως συνήθιζε να επαναλαμβάνει την ατάκα του Picasso ο Jobs “Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι άριστοι κλέβουν”
Στην βάση της ατάκας του Picasso, ας πούμε ότι η Samsung συμπεριφέρθηκε σαν καλός καλλιτέχνης. Σε κάποια σημεία η Samsung όντως εμπνεύστηκε από την Apple, τουλάχιστον στο παρελθόν, καθώς πλέον με το Galaxy S III η Samsung έχει απομακρύνει τα σημεία που είχε εμπνευστεί από την Apple.
To αποτέλεσμα της δίκης το μάθαμε, η Samsung έχασε αλλά η Apple κέρδισε στην ουσία;
Αυτή η δίκη τερμάτησε την μυστικότητα της Apple
Όλοι ξέρουμε πως η Apple λειτουργεί υπό καθεστώς μυστικότητας, δίνοντας στη δημοσιότητα μόνο ότι θέλει εκείνη για τους σκοπούς του μάρκετινγκ. Το κακό με μια τόσο μεγάλη δίκη είναι ότι η εταιρίες υποχρεούνται να ανοίξουν τα στοιχεία που έχουν, συμπεριλαμβάνοντας και τα μυστικά τους. Η Apple αρέσκεται στο να έχει διάφορα πρωτότυπα, για κάθε μοντέλο. Στην δίκη όμως αναγκάστηκε να αποκαλύψει όλα της τα πρωτότυπα μοντέλα.
Έτσι λοιπόν είδαμε τα αρχικά σχέδια του iPad, όλα τα πρωτότυπα όλων των iPhone που έχουν βγει μέχρι σήμερα, καθώς και πρωτότυπα που δεν κυκλοφόρησαν ακόμα γιατί τεχνολογικά είτε δεν ήταν έτοιμα, είτε γιατί ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί το design τους ακόμα.
Για εμάς τους Techmaniacs αυτές οι ελεγχόμενες διαρροές ήταν γιορτή, σίγουρα όμως στο Cupertino δεν το γιόρτασαν.
Αυτή η δίκη μας έδειξε πώς λειτουργεί η Apple
Αν είχαμε εταιρία και είχαμε την δυνατότητα να δούμε πως δουλεύει η μεγαλύτερη σε αξία εταιρία, δεν θα αρπάζαμε την ευκαιρία; Η δίκη αυτή υποχρέωσε την Apple να κοινοποιήσει την στρατηγική τους στη δημιουργία των προϊόντων της. Ποιος θα το φανταζόταν ότι μια κουζίνα με μερικά άξια μυαλά, ήταν αρκετά για να εμπνευστεί το iPad. Ενώ όλες οι άλλες εταιρίες ασχολούνται με το ποιος είναι CEO και το πως να γίνουν ανταγωνιστικοί, η Apple σκέφτεται σα να βγαίνει για πρώτη φορά στην αγορά, αποδεικνύοντας πως το να φτιάξεις μια τόσο μεγάλη εταιρία είναι δυνατό.
Η Δίκη αυτή απέδειξε πως το σύστημα με τις πατέντες είναι προβληματικό
Καθώς το δικαστήριο έβλεπε διαφορετικές υλοποιήσεις στην ίδια πατέντα, για παράδειγμα το “double-tap to zoom, έγινε ξεκάθαρο πως το σύστημα των πατεντών είναι προβληματικό. Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που αποδείχθηκε πως παλαιότερες συσκευές έκαναν το ίδιο πράγμα που η Apple είχε πατεντάρει. Σαν αποτέλεσμα, η Apple έχασε έδαφος από πατέντες που αποδείχθηκαν “μη πρωτότυπες” και που δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί η πατεντοποίηση τους, πατέντες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε δίκες.
Συμπεράσματα και απόψεις
Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει ποιος κέρδισε την δίκη, δεν έχω μετοχές καμίας από τις 2 εταιρίες. Με ανησυχεί λιγάκι ο κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλίου, είτε από τον έναν, είτε από τον άλλο. H Samsung μπορεί να αντέγραψε σε κάποια πράγματα την Apple, κάποια από τα οποία η Apple είχε πάρει από αλλού (βλ. Multitouch που το είχε το LG Prada II πριν καν μάθουμε για το iPhone). Άλλωστε και η Apple δεν είναι Αγία. Όλοι ξέρουμε πως ξεκίνησε και τι πήρε από την Xerox και από άλλες εταιρίες.
Παραδέχομαι τον Jobs που κατάφερε να δημιουργήσει ανάγκες εκεί που δεν υπήρχαν. Όπως είπε και ο ίδιος “ Ο κόσμος δεν ξέρει τι χρειάζεται μέχρι να του δείξεις τι χρειάζεται”. Οι περισσότεροι λέγαμε πως τα tablet είναι άχρηστα, και μπορεί να είχαμε δίκιο. Το iPad όμως κατάφερε να εισάγει αυτή την τεχνολογία, να την κάνει μόδα, και πλέον πολλοί να έχουν αγοράσει από ένα.
Εντάξει λοιπόν, η Samsung έχασε την δίκη, έκανε έφεση και αν την χάσει και αυτή θα πρέπει να δώσει 1 δις και κάτι στην Apple. Δεν είναι μικρή εταιρία η Samsung, μπορεί να δώσει τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή βγάζει περισσότερα από της πωλήσεις smartphones από την Apple. Για εταιρίες τέτοιου μεγέθους τα ποσά αυτά σε απώλειες είναι υποφερτά.
Κατά την γνώμη μου, η Apple έχασε. Όχι μόνο γιατί αποκάλυψε πολλά από τα μυστικά της, αλλά κυρίως γιατί δεν ήταν γρήγορη στο να εξελίξει όλες τις πρωτότυπες ιδέες της. Μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα που μπήκαν στο μικροσκόπιο σε αυτή τη δίκη έφτασαν μέχρι το Galaxy S II, συσκευή που κυκλοφόρησε ενάμιση χρόνο πριν. Οι νέες συσκευές της Samsung έχουν αποβάλει τα στοιχεία που θυμίζουν Apple και έχουν πάει ένα βήμα πιο μπροστά.
Αν αυτή ήταν η τελευταία σοβαρή διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρίες, από εδώ και πέρα θα πρέπει να ανταγωνιστούν επί ίσης όροις. Ή μήπως όχι; Λέτε να βρουν πάλι κάτι άλλο για να τσακώνονται;
Εσείς τι πιστεύετε; Γράψτε μας τη δική σας γνώμη σχετικά και αφήστε τα δικά σας σχόλια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Πολύ καλό το άρθρο Δημήτρη!Μπράβο!Σχετικά με το ποιος είναι ο νικητής και ο χαμένος της ιστορίας,γνώμη μου είναι ότι και οι δύο είναι νικητές.1ον) Εδώ και έναν χρόνο(+) το μόνο που ακούμε είναι αυτές οι 2 εταιρίες.Έχουν βγάλει από τον χάρτη όλες τις υπόλοιπες(είτε σε πωλήσεις είτε σε ενδιαφέρον κλπ).Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μεταξύ τους διαμάχη.Η καθημερινή δημοσιότητα(ότι κ αν αυτή αφορά-δεν παύει να είναι δημοσιότητα) έκανε τρομερό καλό και στους 2. 2ον) Η Samsung(που αποδεδειγμένα αντέγραψε την apple) έκανε τρελές πωλήσεις και έγινε νούμερο 1 μέσα σε πολύ λίγα χρόνια.Τρομερά καλό και κερδοφόρο για την Samsung.Ακόμη και να αναγκαστεί να πληρώσει τα ποσά που αναφέρονται είναι ελάχιστα μπροστά στα κέρδη που έχει-είχε βασιζόμενη(αντιγράφοντας) στην apple. Η apple από την άλλη ίσως έχει κέρδη από το δικαστικό κομμάτι ίσως και όχι σημαντικό.Μιλάμε όμως για την μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση 600δις.Τρομακτικός αριθμός!Παρά τα δικαστικά πάντως οι εταιρίες αυτές είναι περισσότερο συνδεδεμένες από όσο φαίνεται..η δε samsung βγάζει τρελά ποσά από την διάθεση hardware και από την άλλη η apple που παίρνει το καλύτερο hardware.Όσον αφορά αυτά που λες στο άρθρο για την μυστικότητα της και την διάθεση των προτύπων κλπ θεωρώ μικρή σημασία έχει γιατί αφενός είναι κατοχυρωμένα της apple και δεν νομίζω να αφορούν μελλοντικά προϊόντα.Γνώμη μου είναι πως βρωμάει πολύ η δουλειά και αρχίζει και φαίνεται ότι όλο αυτό γίνεται για να δημιουργηθεί όχι μονοπώλιο της μιας από τις 2 αλλά ολιγοπώλιο αυτών των 2.αυτό γίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα!Συνεπώς κερδισμένες και οι 2 σίγουρα!
παντως κατα τη δικη μου γνώμη ο κοσμος της τεχνολογίας πάει πίσω και όχι μπροστά , αν για κάθε τεχνολογικό επίτευγμα πρέπει να πασχίσουμε να μη μας κλέψει τις ιδέες και να σπαταλάμε περισσότερο χρόνο ,χρήμα και γενικα resources στο να γίνουμε νομικά άτρωτοι τότε χάνεται η αρχίκη ιδέα του τεχνολογικού άλματος που απώτερο σκοπό έχει να εξυπηρετεί τον άνθωπο.