Νέα έρευνα αποκαλύπτει κάτι εντυπωσιακό. Από ότι φαίνεται το μεγαλύτερο θηλαστικό του πλανήτη, οι μπλε φάλαινες, ζευγαρώνουν με άλλα είδη φαλαινών, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε πως ζευγαρώνουν με πτεροφάλαινες!

Σε μια ανάλυση του DNA μπλε φαλαινών Balaenoptera musculus musculus), έδειξε πως περίπου το 3.5% ανήκει σε ομάδα που προέρχεται από γειτονικό είδος, της πτεροφάλαινεςBalaenoptera physalus).

Επιστήμονες από τον Καναδά και την Νορβηγία δεν περίμεναν πως αυτό το ποσοστό θα ήταν τόσο μεγάλο. Μάλιστα, όλα τα δείγματα που έλαβαν από μπλε φάλαινες, είχαν όλα τους λίγο DNA πτεροφάλαινας στο γονιδίωμά τους, ένα φαινόμενο που ονομάζεται εισβολή.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν τις πρώτες πληροφορίες για τη δομή του πληθυσμού και τη δημογραφική ιστορία των μπλε φαλαινών από τον Βόρειο Ατλαντικό και τεκμηριώνουν τα επίπεδα εισβολής με πτεροφάλαινες», γράφει η επιστήμονας Sushma Jossey από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο και οι συνεργάτες της στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Το εντυπωσιακό μέρος είναι πως τα περισσότερα υβριδικά ζώα (απόγονοι δύο διαφορετικών ειδών) τείνουν να είναι στείρα, κάτι που έχουμε δει στο μουλάρι (άλογο με γάιδαρο) ή στο Liger (Λιοντάρι με τίγρη).

Οι γονείς των στείρων υβριδίων πρέπει να είναι αρκετά όμοιοι για να αναπαραχθούν, αλλά οι απόγονοί τους δεν έχουν το απαραίτητο γενετικό υλικό για να παράγουν βιώσιμο σπέρμα ή ωάρια.

Όμως μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε πως οι φάλαινες της ομάδας rorqual, ενώ έχουν γονίδια από μπλε φάλαινα και πτεροφάλαινα, εμφανίζουν γενετικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να οδηγήσουν σε απογόνους.

Αυτό πιθανότατα συμβαίνει καθώς τα δύο είδη δεν έχουν χωριστεί τόσο πολύ στο εξελικτικό δέντρο, ώστε τα γονίδιά τους να είναι ασύμβατα με τον τρόπο που είναι σε άλλα υβρίδια.

Και τα δύο είδη έχουν 44 ζεύγη χρωμοσωμάτων και ένα πανομοιότυπο χρωμοσωμικό μοτίβο, κάτι που εμφανίζεται στο γενετικό τεστ C-Banding.

Το πρώτο παράδειγμα ενός γόνιμου υβριδίου φάλαινας, αλιεύτηκε στα νερά της Ισλανδίας το 1986. Ήταν ένα υβρίδιο  πτεροφάλαινας με μπλε φάλαινα, που κουβαλούσε έμβρυο μπλε φάλαινας. Έτσι, γίνεται  ξεκάθαρο πως το DNA της πτεροφάλαινας, συμπληρώθηκε με αυτό τις μπλε φάλαινας, χωρίς πρόβλημα.

Το περίεργο όμως είναι πως ενώ οι μπλε φάλαινες κουβαλάνε γονίδια από πτεροφάλαινες, το αντίθετο δεν συμβαίνει. Δηλαδή δεν έχουν δει πτεροφάλαινες με γονίδια μπλε φάλαινας.

Γιατι συμβαίνει αυτό όμως; Πιθανότατα επειδή οι μπλε φάλαινες έχουν πολύ μικρό πληθυσμό, οπότε δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι επιλεκτικές, σε αντίθεση με τις πτεροφάλαινες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Αναγνωρίστηκε το πρώτο θραύσμα του μετεωρίτη που έπεσε στο Βερολίνο

Που είναι το κακό σε λίγη φαλαινοαγάπη λοιπόν; Πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κανένα σημάδι πως το DNA της πτεροφάλαινας δημιουργεί προβλήματα στις μπλε φάλαινες.

«Οι αναλύσεις αλληλουχίας και δομής του πληθυσμού μας παρέχουν μια γονιδιωματική βάση για την ενημέρωση των συνεχιζόμενων στρατηγικών διατήρησης για αυτό το εμβληματικό είδος», γράφουν οι συγγραφείς.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.