Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιανουαρίου 2024, το Βερολίνο έγινε μάρτυρας ενός ουράνιου θεάματος, καθώς ο αστεροειδής 2024 BX1, μεγέθους ενός μέτρου, έπεσε στην ατμόσφαιρα της Γης, πυροδοτώντας μια λαμπρή έκρηξη στις 12:33 π.μ. UTC (07:45 μ.μ. EST, 04:33 μ.μ. PST). Πριν από την πύρινη κάθοδό του, ο 2024 BX1 διέσχισε το διάστημα ως Near-Earth Asteroid (NEA) στο πλαίσιο της ομάδας Apollo.

Μια συνεργατική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Freie Universität Berlin, του Museum für Naturkunde (MfN), του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR), του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του Ινστιτούτου SETI κινητοποιήθηκε ταχύτατα για την ανάκτηση θραυσμάτων του αστεροειδούς. Υπό την καθοδήγηση του Dr. Peter Jenniskens του Ινστιτούτου SETI και του Dr. Lutz Hecht του MfN, η ομάδα έψαξε τα χωράφια νότια του χωριού Ribbeck, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου.

Αστεροειδή Βερολίνο 2024 BX1

Η αποστολή ανάκτησης παρουσίασε προκλήσεις λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του σπάνιου τύπου μετεορητών στον οποίο ανήκε ο 2024 BX1. Τα θραύσματα αυτά, που πήραν το όνομά τους από το χωριό Aubrés στη Γαλλία, όπου έπεσε ένας παρόμοιος μετεωρίτης το 1836, παρουσιάζουν μια χαρακτηριστική ημιδιαφανή γυάλινη κρούστα και μια σύνθεση πλούσια σε πυριτικά μαγνησίου ενστατίτη και φορστερίτη.

Παρά τις δυσκολίες, η σχολαστική παρακολούθηση από την αποστολή Scout της NASA και τη φρουρά αστεροειδών Meerkat της ESA διευκόλυνε την προσπάθεια ανάκτησης. Ο Dr. Ansgar Greshake του MfN υπογράμμισε τη σημασία της ανάλυσης αυτών των ανακτηθέντων θραυσμάτων, τα οποία παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη σύνθεση και τη φύση αυτών των μετεωριτών, εμπλουτίζοντας την κατανόησή μας για αυτά τα αινιγματικά κοσμικά αντικείμενα.

Με τις συνεχιζόμενες εξετάσεις και την ταξινόμηση σε εξέλιξη, η επιστημονική κοινότητα αναμένει περαιτέρω αποκαλύψεις από αυτά τα εξωγήινα δείγματα, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή στην εξερεύνηση των μυστηρίων του σύμπαντος.

Λίγο πριν εκραγεί στο Βερολίνο, ανακάλυψαν αστεροειδή (Βίντεο)

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.