Ερευνητές του Georgia Institute of Technology των Η.Π.Α. εφήυραν μια ειδική κεραία η οποία μπορεί να μετατρέψει το ορατό φως σε συνεχές ρεύμα (DC), χάρη στο συνδυασμό νανοσωληνών και εξελιγμένης μικροσκοπικής τεχνολογίας.

Ο όρος Rectenna προέρχεται από τις λέξεις rectifying και antenna που σημαίνουν ανόρθωση και κεραία αντίστοιχα και πιστεύεται ότι θα αυξήσει κατά πολύ την απόδοση που παίρνουμε από την ηλιακή ακτινοβολία, μέσω των ηλιακών πάνελ.

light-rectenna-2

Εδώ και 40 χρόνια χρησιμοποιούνται παρόμοιες συσκευές για την απορρόφηση του φωτός σε διάφορες συχνότητες, με την πιο κοινή απορροφούσα ακτινοβολία να είναι η υπέρυθρη, που δεν είναι και πολύ χρήσιμη. Με την βοήθεια των νέων προηγμένων τεχνολογιών όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την πολύ πιο αποδοτική ορατή ακτινοβολία.

Πώς όμως λειτουργούν τα Rectennas και πως δημιουργείται συνεχές ρεύμα;

Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, τα Rectennas αποτελούνται από κάθετους νανοσωλήνες από άνθρακα στερεωμένοι πάνω σε βάση πυριτίου, ενώ κάθε νανοσωλήνας περιβάλλεται από επίστρωση τριοξειδίου του Αλουμινίου. Στο επάνω μέρος τοποθετείται διάφανη βάση που λειτουργεί ως άνοδος.

Η ορατή ακτινοβολία πέφτει πάνω στην διάφανη επίστρωση και στον ανθρακα, ο οποίος διεγείρεται και δημιουργεί εναλλασσόμενο ρεύμα που μετατρέπεται σε συνεχές χάρη στους ανορθωτές (rectifiers).

light-rectenna-4

Παρόλο που οι διατάξεις αυτές έχουν μικρή απόδοση, οι ερευνητές του Georgia Institute of Technology δουλεύουν πάνω στην μεγιστοποιήση της απόδοσής τους, ώστε να εισαχθούν σε συσκευές που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια.

Δείτε παρακάτω το βίντεο των ερευνητών για τα Rectennas:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kMdYVLtBtoY]

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.