Ερευνητές του University of Michigan εφηύραν μια μέθοδο για την παρακολούθηση της πορείας του ήλιου χωρίς να χρησιμοποιούν μηχανές, οι οποίες καταναλώνουν μέρος της ενέργειας που απορροφάται στα συνηθισμένα ηλιακά πάνελ.

Η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά κύτταρα (ημιαγωγούς που απορροφάνε μέρος της ηλιακής ενέργειας που πέφτει πάνω τους) και έχουν σχήμα kirigami, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

kirigami solar cells

Τι είναι όμως το kirigami; Το kirigami  αποτελεί μια παραλλαγή των γνωστών σε όλους μας origami (η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού) με την μόνη διαφορά ότι αντί να διπλώνεται, το χαρτί κόβεται.

Τα “παράξενα” αυτά φωτοβολταϊκά κύτταρα που βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα ελαστικό υλικό, μπορούν να συστέλλονται, να διαστέλλονται και να συστρέφονται, αλλάζοντας επίπεδο χάρη στη σχισμή που υπάρχει. Η γωνία στροφής είναι ανάλογη με το πόσο διατείνεται το πάνελ και θα επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας του ήλιου.

kirigami

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα νέα πρωτοποριακά ηλιακά πάνελ έχουν 36% μεγαλύτερη απόδοση σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, είναι ελαφρύτερα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θα μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στα νοικοκυριά.

Δείτε το παρακάτω βίντεο που μας δείχνει τον τρόπο που τα νέα φωτοβολταϊκά κύτταρα συστρέφονται:

 Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ