Εχετε αναλογιστει ποτε σε ποσα επιπεδα εχει αλλαξει τη ζωη μας το διαδίκτυο? Έχετε αναρωτηθει ποση πληροφορια υπαρχει στις άκρες των δακτύλων μας στο πάτημα μερικών πληκτρων? Πόσο συχνά όταν θέλετε να πληροφορηθείτε για κάτι κάνετε μια αναζήτηση σε μια μηχανή αναζήτησης? Ξεκίνησα λοιπόν πριν μερικές μέρες να βρω πληροφορίες γύρω από το θέμα της παραγωγικότητας. Έχοντας παρατηρήσει ότι κάποιες μέρες με πιάνει υπνηλία θέλησα να μάθω περισσότερα για το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσω.
Ψάχνοντας λοιπόν γύρω από το θέμα βρήκα άρθρα από έμπιστα μέσα όπως η Wall Street Journal αλλά και μια έρευνα που έκανε η NASA σε πιλότους αεροπλάνων. Συνεχίζοντας το ‘ψάξιμο’ έπεσα πάνω σε ένα πρωτότυπο μίας μάσκας σύντομου ύπνου που σε ξυπνάει μιμούμενη το φώς του ήλιου τη Napwell. Το πρωτότυπο έχει δημιουργηθεί από μια ομάδα φοιτητών-μηχανικών από το M.I.T., το Harvard Medical School και το Stanford. Για τα πρακτικά να αναφέρω ότι τα αποτελέσματα της έρευνας από την NASA έδειξαν ότι ένας σύντομος ύπνος διάρκειας από 10 ως 90 λεπτά μπορεί να ανεβάσει την δημιουργικότητα κατά περίπου 40%, ενώ ανέβασε την εγρήγορση των πιλότων κατά 100% σε σχέση με τους συνάδελφους τους που δεν είχαν κοιμηθεί. Επίσης έμαθα ότι βοηθάει την λεκτική μνήμη και την κινητική δεξιότητα πολύ καλύτερα από την καφεΐνη.
Η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει μέχρι στιγμής παραπάνω από $40.000 δολάρια χρησιμοποιώντας σαν μέσο χρηματοδότησης μια πλατφόρμα crowdfunding. Το ποσό αντιστοιχεί στο 130% του αρχικού τους στόχου ενώ απομένουν ακόμα 5 μέρες για να λήξει. Σίγουρα αρκετοί γνωρίζετε αλλά πιστεύω θα ήταν σωστό να εξηγήσω με λίγα λόγια τι είναι το crowdfunding. Η λέξη είναι συνθέτη αποτελούμενη από το crowd που σημαίνει πλήθος, και funding που σημαίνει χρηματοδότηση. Πως λειτουργεί μια crowdfunding πλατφόρμα? Άνθρωποι που θέλουν να μαζέψουν χρήματα για να πραγματοποιήσουν ένα πρότζεκτ είτε αυτό αφορά προϊόν, ή μια start-up, ή μία επιστημονική έρευνα ή σχεδόν οτιδήποτε, ζητούν μία μικρή συνεισφορά από πλήθος ανθρώπων έτσι ώστε να υλοποιήσουν το πρότζεκτ τους.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτή η τεχνική υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολύ πριν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το άγαλμα της Ελευθερίας στις Η.Π.Α. το οποίο κατασκευάστηκε με crowdfunding στη Γαλλία και έπειτα μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη όπου και πάλι με τη διαδικασία του crowdfunding δημιουργήθηκε το πέδιλο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε. Πλέον το διαδίκτυο επιτρέπει την ευρεία διάδοση αυτής της υπηρεσίας. Γιατί όμως να δώσουμε χρήματα σε έναν άγνωστο? Δεν υπάρχει μία απάντηση αλλά πολλές. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να δώσει από 1 ευρώ μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ είναι είτε γιατί θα πάρει κάποια επιβράβευση αντίστοιχη της συμβολής του, συνήθως το προϊόν που θα δημιουργηθεί από τη χρηματοδότηση του προτζεκτ οπότε στο παράδειγμα που χρησιμοποίησα μια μάσκα σύντομου ύπνου, είτε γιατί θα πάρει μέρισμα από τη start-up που χρηματοδοτεί, είτε η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή της δωρεάς ή τέλος τη μορφή του δανεισμού.
Φυσικά όλα αυτά θα ήταν απλά μια ταινία επιστημονικής φαντασίας χωρίς το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφοριες, τα προιοντα και οι υπηρεσιες, που βρισκει καποιος στο διαδίκτυο προϋπήρχαν (τα περισσοτερα) στον πραγματικό κόσμο. Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον η πληροφορία έχει ενωθεί, καταγραφεί και κατηγοριοποιηθεί σε ψηφιακή μορφή έτσι ώστε εμείς να την βρίσκουμε πολύ πιο εύκολα. Όπως καταλαβαίνετε για να απαντήσουμε το ερώτημα σε ποιούς τομείς έχει αλλάξει το διαδίκτυο τη ζωή μας θα χρειαζόταν η συγγραφή ενός βιβλίου και όχι απλά ενός άρθρου.
Η διαδικασία που σας περιγράφω παραπάνω μου πήρε λιγότερο από μισή ώρα και το αποτέλεσμα είναι πώς τώρα ξέρω ότι ένας σύντομος ύπνος είναι απόλυτα φυσιολογικός και πολύ πιο αναζωογονητικός από απλά έναν καφέ, έτσι όχι απλά κατάφερα να βρω πληροφορίες για το πώς να δώσω τη καλύτερη λύση στο πρόβλημά μου αλλά κατέληξα να βρω ένα σχεδόν έτοιμο προϊόν το οποίο απαντά ακριβώς στην ανάγκη μου. Αλήθεια εσείς έχετε παρατηρήσει πόσες φορές μια μηχανή αναζήτησης έχει διαμορφώσει τις πράξεις σας?
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.