Συμφωνάμε έρευνα που έχει δημοσιευθεί από την OOKLA για το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Σημαντική συμφόρηση παρατηρείται στο δίκτυο κινητής των παρόχων στη χώρα μας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 12η θέση μεταξύ των κορυφαίων σε συμφόρηση χωρών.
Στην κορυφή της κατάταξης αυτή τη στιγμή, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση, βρίσκεται η Ισπανία.
Ο συνήθης τρόπος αξιολόγησης της ποιότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεντρωτικά μεγέθη. Οι εθνικές μέσες ταχύτητες, τα ποσοστά κάλυψης και τα ποσοστά υιοθέτησης του 5G είναι χρήσιμα, αλλά απλοποιούν το ωριαίο προφίλ load που καθορίζει την απόδοση των δικτύων όταν η ζήτηση είναι στο αποκορύφωμά της.
Στις 30 αγορές που περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση, η πιο σταθερή πτώση στην απόδοση λήψης εμφανίζεται μεταξύ 19:00 και 21:00 τοπική ώρα. Χρησιμοποιούμε αυτό το χρονικό διάστημα ως την απογευματινή αιχμή και το συγκρίνουμε με το διάστημα 02:00 έως 05:00 τοπική ώρα, όταν η ζήτηση είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, γράφει η OOKLA.
Τι ορίζεται ως συμφόρηση δικτύου;
Όταν η ταυτόχρονη ζήτηση υπερβαίνει τις δυνατότητες του διαθέσιμου φάσματος, η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ανά χρήστη μειώνεται, η καθυστέρηση αυξάνεται καθώς δημιουργούνται ουρές στα buffer του δικτύου και η εμπειρία κάθε χρήστη σε αυτόν τον τομέα επιδεινώνεται αντίστοιχα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμφόρηση δεν αποτελεί απλώς ζήτημα ταχύτητας. Αφορά επίσης το latency, το consistency και την εμπειρία του χρήστη με τη χειρότερη σύνδεση.
Τι ανακάλυψε η OOKLA για την Ελλάδα
Ενδιαφέρον έχει για τη χώρα μας το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην δωδέκατη θέση όσον αφορά τη συμφόρηση που παρατηρείται.
Ωστόσο, εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το latency, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση σύμφωνα με την έρευνα της Ookla.
Οι μετρήσεις έδειξαν 756ms στο peak του όπως δείχνει το γράφημα. Ολόκληρη η έρευνα ακολουθεί στον σύνδεσμο της πηγής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

















![Ανθρωποειδές ρομπότ της Honor τρέχει ημιμαραθώνιο και σπάει κάθε ρεκόρ [Βίντεο] Honor ρομπότ](https://techmaniacs.gr/wp-content/uploads/2026/04/Honor-Robot-218x150.webp)













![Samsung Galaxy S26 Ultra Review: Είναι τελικά Ultra; [Βίντεο] Galaxy S26 ultra review](https://techmaniacs.gr/wp-content/uploads/2026/03/Galaxy-S26-ultra-review-218x150.webp)















