Ο Donald Trump σε δηλώσεις του ανέφερε πως δέχθηκε κλήση από τον Tim Cook (Tim Apple όπως τον έχει αποκαλέσει στο παρελθόν) για να συζητήσει μαζί του τα πρόστιμα δισεκατομμυρίων που έχει φάει η Apple από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση έγινε κατά την εμφάνιση του Trump στο PBD Podcast, όπου και δήλωσε πως αν εκλεγεί δε θα αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλεύεται τις αμερικάνικες εταιρίες.

«Πριν από δύο ώρες, πριν από τρεις ώρες, μου τηλεφώνησε [ο Cook]», είπε ο Trump. «Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις μας επέβαλε πρόστιμο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων… Στη συνέχεια, επιβλήθηκε πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια». Τον Μάρτιο, η ΕΕ επέβαλε στην Apple πρόστιμο περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού διαπίστωσε ότι η Apple χρησιμοποίησε την κυριαρχία της για να περιορίσει τις εφαρμογές streaming μουσικής από το να ενημερώνουν τους πελάτες για φθηνότερες προσφορές συνδρομής εκτός του App Store. Η ΕΕ κέρδισε αργότερα την δικαστική μάχη και  υποχρέωσε την Apple να πληρώσει 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτους φόρους.

«[Ο Cook] είπε κάτι που ήταν ενδιαφέρον», είπε ο Trump. «Είπε ότι το χρησιμοποιούν για να διευθύνουν την επιχείρησή τους, που σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι η επιχείρησή τους. “Είπα, “Αυτά είναι πολλά… Αλλά Τιμ, πρέπει να εκλεγώ πρώτα, αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσω να εκμεταλλευτούν τις εταιρείες μας – αυτό δεν θα συμβεί, ξέρεις”.».

Η κλήση στον Trump είναι η πιο πρόσφατη που έχει γίνει από CEO των Big Tech πριν τις εκλογές. Πριν από αυτή η Sundar Pichai, CEO της Google, δέχθηκε κλήση από τον Trump για να παραπονεθεί για όλες τις άσχημες ειδήσεις που βγαίνουν στην αναζήτηση για αυτόν. Από την άλλη, ο Elon Musk μίλησε πρόσφατα σε συγκέντρωση του Trump στην Πενσυλβάνια, ενώ ο Zuckerberg έκανε αρκετές κλήσεις στον Trump το καλοκαίρι.

Trump Cook

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να σταματήσει τις Big Tech από το να συλλέγουν τα δεδομένα ευρωπαίων πολιτών, ενώ προσπαθεί να σπάσει τα μονοπώλια που δεν βοηθούν καθόλου στην ανάπτυξη των εγχώριων εταιριών. Την ίδια στιγμή, όλες οι αμερικανικές εταιρίες φοροδιαφεύγουν στην Ευρώπη και κάποτε έπρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτό.

Vodafone: Απεριόριστα data για 5 ολόκληρες ημέρες

Γενικότερα όμως, η Ευρώπη είναι εδώ και χρόνια το πιστό σκυλί της Αμερικής. Μέχρι πρόσφατα, ότι ζητούσαν η ΗΠΑ ήταν εντολή για τους Ευρωπαίους. Τώρα που αυτό άρχισε να σταματάει, οι αμερικάνικοι κολοσσού αρχίζουν να αντιδρούν. Δεν πειράζει, ξυδάκι. Ο έλεγχος των εταιριών των ΗΠΑ έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και ελπίζουμε σε ακόμα περισσότερο έλεγχο, ιδιαίτερα στο πόσο έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα και τις συνομιλίες μας στο διαδίκτυο. Οι ΗΓΠΑ έχουν μια μεγάλη λαχτάρα για την συλλογή πληροφοριών από όλο τον κόσμο και οι Big Tech προφανώς την βοηθούν σε αυτό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.