Με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι περισσότερες εργασίες μας γίνονται πλέον διαδικτυακά. Αν και αυτό κάνει τη ζωή πιο βολική, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο απειλών στον κυβερνοχώρο, όπως το hacking, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών. Πρόσφατα, ένας υπάλληλος της Microsoft μοιράστηκε μια ανάρτηση προειδοποιώντας ότι δισεκατομμύρια χρήστες του Gmail κινδυνεύουν από αυτές τις απειλές.

Ο Sam Mitrovic, ένας υπάλληλος της Microsoft, εξήγησε σε μια ανάρτηση στο blog ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν νέα κόλπα για να στοχεύσουν τους χρήστες του Gmail. Περιέγραψε πώς ξεκίνησε η επίθεση με ένα email με τίτλο «Επιβεβαίωση ανάκτησης λογαριασμού Gmail », το οποίο πολλοί από εμάς έχουμε δει στο παρελθόν. Αν και έμοιαζε με μήνυμα ρουτίνας, ο Μίτροβιτς απέρριψε το αίτημα ανάκτησης αμέσως, διαισθανόμενος κάτι ύποπτο.

Λίγο αργότερα όμως έλαβε ένα περίεργο τηλεφώνημα από κάποιον που ισχυριζόταν ότι είναι από την Google. Ο Μίτροβιτς, έχοντας εμπιστοσύνη στο ένστικτό του, αγνόησε την κλήση. Μια εβδομάδα αργότερα, έλαβε ένα άλλο email ανάκτησης, το οποίο απέρριψε ξανά.

Τα πράγματα πήραν μια πιο ανησυχητική τροπή όταν ήρθε μια δεύτερη κλήση. Αυτή τη φορά απάντησε ο Μίτροβιτς. Ο καλών ισχυρίστηκε ότι ήταν από την Υποστήριξη Google, λέγοντας ότι ο λογαριασμός του στο Gmail είχε παραβιαστεί και τα δεδομένα του κινδύνευαν. Ωστόσο, ο Μίτροβιτς παρατήρησε ότι η φωνή στο άλλο άκρο ακουγόταν πολύ σαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) παρόμοια με τις αυτοματοποιημένες φωνές που ακούμε συνήθως.

Συνειδητοποιώντας ότι επρόκειτο για απάτη, ο Μίτροβιτς τερμάτισε την κλήση και απέφυγε ένα πιθανό hack. Αργότερα προειδοποίησε τους χρήστες του Gmail να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με αυτές τις τακτικές.

Η Apple φιλοδοξεί να κατακτήσει την αγορά του Smart home.

Για να διατηρήσετε τον λογαριασμό σας ασφαλή, ο Mitrovic μοιράστηκε μερικές σημαντικές συμβουλές. Αρχικά, χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) καθώς με αυτό το τρόπο προστίθεται μια επιπλέον μέθοδος ασφαλείας του λογαριασμού σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα email που ζητούν ανάκτηση λογαριασμού ή ευαίσθητες πληροφορίες και να ελέγχετε πάντα εάν το αίτημα είναι αληθές. Τέλος, αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα και χρησιμοποιήστε τα διαθέσιμα εργαλεία ασφαλείας, όπως αυτά που προσφέρει η Google.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι καθώς οι επιτήδειοι γίνονται πιο δημιουργικοί, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση και να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα για να προστατευθείτε στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.