Ο μικρός μπλε βόλος, που αποτελεί στο σπίτι μας αστράφτει στο σκοτάδι του διαστήματος! Αυτό ήταν το θέμα σε μια θρυλική φωτογραφία της Γης, που το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δεν θα δει ποτέ σε πρώτο πρόσωπο. Όμως, μια χούφτα άνθρωποι, έχουν βγει από τα όρια του πλανήτη μας και έχουν δει τον πλανήτη μας από απόσταση. Αυτοί οι άνθρωποι, με μία μόνο ματιά, κατάλαβαν πόσο εύθραυστη και πόσο πολύτιμη είναι αυτή η μικρή μπάλα που πλέει στο διάστημα.

Μια τέτοια ματιά που δίνει μια αίσθηση συγκίνησης τράβηξε ο αείμνηστος αστροναύτης της NASA Al Worden το 1971.

Καθώς η αποστολή Apollo 15 πραγματοποιούσε το ταξίδι επιστροφής στη Γη από τη Σελήνη, ο Worden πήρε μια κάμερα Hasselblad 70 mm και τράβηξε την ημισέληνο της Γης, μια λεπτή κυρτή λωρίδα στο διάστημα, που φωτίζεται από την λάμψη του Ήλιου.

Ο Worden ήταν ο πιλότος της μονάδας διοίκησης για το Apollo 15 και πέρασε τις τρεις από τις έξι ημέρες του σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μόνος, ενώ ο διοικητής της αποστολής David Scott και ο πιλότος σεληνιακής μονάδας James Irwin εξερεύνησαν την περιοχή Hadley-Apennine στη σεληνιακή επιφάνεια.

θρυλική φωτογραφία της Γης
Η θρυλική φωτογραφία το Worden με το όνομα AS15-96-13104 από το αρχείο της NASA. ( NASA )

Μάλιστα, ο Worden ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο στο βαθύ διάστημα, ώστε να ανακτήσει κασέτες και φιλμ από τις κάμερες Panoramic και Mapping, που βρίσκονταν στο Scientific Instrument Module, πριν την επιστροφή στη Γη.

Αυτός ο διαστημικός περίπατος τον επηρέασε βαθύτατα και τον οδήγησαν στην κυκλοφορία ενός ποιητικού τόμου, το 1974, από έναν αστροναύτη που επέστρεψε.

Είναι η ποίησή του που μιλάει πιο δυνατά κοιτάζοντας αυτό το λαμπερό μισοφέγγαρο, που φωτίζεται από την λάμψη του φακού που δημιουργήθηκε από το λαμπερό φως του Ήλιου, τόσο φαινομενικά εύθραυστο και ανθεκτικό, ταυτόχρονα ενάντια στο σκοτάδι που μας τυλίγει όλους.

Στο ποίημά του «Προοπτική», ο Worden έγραψε:

Από όλα τα αστέρια, τα φεγγάρια και τους πλανήτες,
από όλα όσα μπορώ να δω ή να φανταστώ,
Αυτό είναι το πιο όμορφο.

Όλα τα χρώματα του σύμπαντος
Εστιασμένα σε μια μικρή υδρόγειο σφαίρα.
Και είναι το σπίτι μας, το καταφύγιό μας

Τώρα ξέρω γιατί είμαι εδώ.
Όχι για μια πιο προσεκτική ματιά στο φεγγάρι,
αλλά για να κοιτάξουμε πίσω
στο σπίτι μας
τη γη.

Αυτά τα συναισθήματα που του προκάλεσε η Γη από το διάστημα, δεν έφυγαν ποτέ από τον Worden. Το 2011, δημοσίευσε το Falling to Earth, που ήταν τα απομνημονεύματά του από το ταξίδι του στη Σελήνη και μετά πίσω στη Γη.

Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν πιάνεις καλό 5G!

“Περιστασιακά θυμάται τη σύντομη ματιά μου στο άπειρο ενώ είμαι μόνος στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού. Έχω ακόμα επίμονες ερωτήσεις για το τι έζησα. Οι απαντήσεις δεν θα έρθουν στη ζωή μου. Αυτή θα είναι η δουλειά σου”, έγραψε.

“Δοκίμασέ το, κάποια στιγμή. Κάποια μέρα όλοι όσοι ταξιδέψαμε στο φεγγάρι θα φύγουμε. Κάντε μια βόλτα μια καλοκαιρινή νύχτα, κοιτάξτε ψηλά στο φεγγάρι και σκεφτείτε μας. Ένα μέρος μας είναι ακόμα εκεί και πάντα θα υπάρχει .”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.