Εντός της ημέρας αναμένεται να χτυπήσει τη Γη μια τεράστια μπάλα πλάσματος και συνοδευτικό μαγνητικό πεδίο, που εκτοξεύτηκαν από τον Ήλιο, κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας, προκαλώντας πιθανόν εντυπωσιακές αύρες – σύμφωνα με τις προβλέψεις των Αμερικανών μετεωρολόγων.

Αυτό το γεγονός έρχεται καθώς ο Ήλιος πλησιάζει ή ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στην κορύφωση του 11ετούς κύκλου του, όπου η ηλιακή δραστηριότητα είναι πιο έντονη. Μόλις τον Μάιο, η Γη βίωσε τις πιο ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών, προκαλώντας χρωματιστά εντυπωσιακά θεάματα στον νυχτερινό ουρανό μακριά από τους πόλους.

Θα καταστραφεί ο σύγχρονος κόσμος από ισχυρή ηλιακή καταιγίδα;

Η συγκεκριμένη ηλιακή καταιγίδα που απειλεί τη Γη, γνωστή ως CME, ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) έχει εκδώσει προειδοποίηση επιπέδου 4 για γεωμαγνητική καταιγίδα (G4), ένα επίπεδο κάτω από το μέγιστο G5.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν δορυφόρους, ραδιοκύματα, συστήματα GPS και να προκαλέσουν βλάβες στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβη το 2003 στη Σουηδία και τη Νότια Αφρική.

Για τους τυχερούς που ζουν σε κατάλληλες γεωγραφικές περιοχές, οι αύρες που θα προκαλέσει η ηλιακή καταιγίδα στη Γη μπορεί να είναι ορατές μακριά από τα φώτα της πόλης. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση κάμερας ή τηλεφώνου για καλύτερη παρατήρηση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.