Η NASA μόλις έστειλε με επιτυχία ένα μήνυμα μέσω laser σε απόσταση 460 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, με την χρήση αυτής της τεχνολογίας. Η νέα τεχνολογία φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επικοινωνία της Γης με το βαθύ διάστημα και δίνει ένα δυνατό εργαλείο στην ανθρωπότητα για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Το νέο ρεκόρ έγινε κατά τη διάρκεια επίδειξης της τεχνολογίας Deep Space Optical Communications της NASA, που στοχεύει στην χρήση laser για την αποστολή μηνυμάτων στο βαθύ διάστημα. Μάλιστα, το laser έχει την ικανότητα χωρητικότητας 100 φορές μεγαλύτερης από τα ραδιοκύματα, που σημαίνει πως θα μπορούμε να λαμβάνουμε φωτογραφίες και βίντεο, πολύ πιο γρήγορα και σε υψηλότερη ανάλυση, από τα διαστημόπλοια που έχουμε στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως, σε αντίθεση με την αποστολή ραδιοσημάτων, απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στην στόχευση για να λειτουργήσουν.

Το μήνυμα εστάλη στο διαστημικό σκάφος Psyche (Ψυχή), που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023, με σκοπό την μελέτη ενός αστεροειδούς, με το ίδιο όνομα. Όμως, η NASA το χρησιμοποιεί και για την δοκιμή της επικοινωνίας με laser, στο βαθύ διάστημα.

Η απόσταση των 460 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, είναι παρόμοια με αυτή που έχει η Γη από τον Άρη, όταν βρίσκονται στην μέγιστη μεταξύ τους απόσταση, οπότε η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από τις μελλοντικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Με την NASA να σκοπεύει να στείλει επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, η επικοινωνία με τη Γη είναι υψίστης σημασίας, τόσο για την ασφάλεια των πληρωμάτων, όσο και για την μεταφορά δεδομένων από την εξερεύνηση του Άρη. Παράλληλα, η νέα τεχνολογία θα μας δώσει τα μέσα για καλύτερη και ταχύτερη εξερεύνηση και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.

μήνυμα laser

«Το ορόσημο είναι σημαντικό. Η επικοινωνία με λέιζερ απαιτεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο ακρίβειας και πριν ξεκινήσουμε με το Psyche, δεν γνωρίζαμε πόση υποβάθμιση της απόδοσης θα βλέπαμε στις πιο μακρινές μας αποστάσεις», δήλωσε η Meera Srinivasan, επικεφαλής λειτουργίας του προγράμματος στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

«Τώρα οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε έχουν επαληθευτεί, επιβεβαιώνοντας ότι οι οπτικές επικοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο και μετασχηματιστικό τρόπο εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος», συμπλήρωσε.

Μεταφορές μέσω IRIS: Η κρυφή χρέωση

Η NASA σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε αποστάσεις που μπορεί να στείλει και να λάβει δεδομένα. Μάλιστα, σε μία από αυτές τις δοκιμές, έστειλε ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης, που παρουσίαζε μια γάτα να κυνηγάει μια κουκίδα laser. Η γάτα με το όνομα Taters, έγινε φυσικά διάσημη.

Καθώς η απόσταση από τη Γη αυξάνεται, η ταχύτητα της σύνδεσης μειώνεται. Όταν βρισκόταν σε απόσταση 53 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (όση είναι η απόσταση Γης – Άρη όταν βρίσκονται στα πιο κοντινά μεταξύ τους σημεία), το διαστημικό σκάφος μπορούσε να λαμβάνει δεδομένα με τη μέγιστη ταχύτητα των 267 megabits ανά δευτερόλεπτο – αλλά όταν έσπασε το τελευταίο ρεκόρ, η μέγιστη ταχύτητα ήταν μόλις 8,3Mbits. Βέβαια, ακόμα και τα 8.3Mbits, είναι αρκετά για streaming βίντεο σε ανάλυση 1080p, πράγμα που κάνει την εν λόγω τεχνολογία τρομερά χρήσιμη στις μελλοντικές αποστολές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.